znak solidarnosti / Tisuće manifestacija širom svijeta: povodom klimatskog summita aktivisti planiraju ljudski lanac u Parizu

Image
Foto: AP Images

Više od dvije tisuće manifestacija, čiji je cilj upozoriti na posljedice globalnog zagrijavanja, planirano je u svijetu od Sydneya, Džakarte i Sao Paola do Berlina, Londona i New Yorka

29.11.2015.
9:41
AP Images
VOYO logo

Aktivisti, koji su planirali prosvjedni marš u povodu summita o klimi, namjeravaju u nedjelju u Parizu formirati ljudski lanac duž rute na kojoj je marš zabranjen kako bi pozvali na akciju protiv globalnog zatopljavanja dan uoči početka UN-ova summita o klimi.

Više od dvije tisuće manifestacija, čiji je cilj upozoriti na posljedice globalnog zagrijavanja, planirano je u svijetu od Sydneya, Džakarte i Sao Paola do Berlina, Londona i New Yorka što čini nedjelju jednim od najvećih dana u povijesti aktivizma protiv klimatskih promjena, kažu organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti u Francuskoj otkazali su dio planiranih događanja nakon terorističkog napada na Pariz 13. studenoga kada su vlasti uvele izvanredno stanje i zabranile prosvjede u Parizu koji su u nedjelju trebali biti najveći u svijetu.

Stoga su aktivisti odlučili formirati ljudski lanac u kojem će sudjelovati  3400 osoba duž rute dugačke tri kilometra u središtu Pariza od Place de la Republique do Place de la Nation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trenutak da se ruke udruže u čitavom svijetu", kaže Iain Keith, ravnatelj udruge Avaaz, jednog od organizatora prosvjeda.

Više od deset tisuća aktivisti koji su planirali stići u Pariz poslalo je cipele kako bi se formirala velika hrpa u znak solidarnosti. Prema organizatorima i Vatikan je poslao par cipela koje predstavljaju papu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alix Mazounie iz francuske udruge Climate Action Network kaže kako aktivisti vjeruju da ljudski lanac ne predstavlja kršenje proglašenog izvanrednog stanja. "Ne radi se o građanskom neposluhu", pojašnjava ona. Lanac će se prekinuti gdje god ometa promet.

Francuska je u subotu u kućni pritvor ipak stavila 24 zelena aktivista za koje sumnja da su planirali nasilne prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija širom svijeta uključit će koncerte, skupove, vožnje biciklima i marševe.

Neki su marševi već održani u petak i subotu od Melbournea do Edinburgha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo