Veliko nezadovoljstvo / Tisuće prosvjednika blokiralo promet u središtu Hong Konga: Ne žele zakon o izručenju

Image
Foto: AP Images

Prosvjednici su jasno dali do znanja da ne žele predloženi zakon prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje

12.6.2019.
6:49
AP Images
VOYO logo

Tisuće prosvjednika blokiralo je u srijedu ujutro promet u središtu Hong Konga tijekom prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju prema kojem bi se ljude moglo poslati u Kinu na suđenje, izvijestili su novinari AFP-a.

Prosvjednici - koji su se počeli okupljati u ranim jutarnjim satima u parku ispred vladinog sjedišta i koje je okruženo interventnom policijom, blokirali su dvije glavne prometne arterije, što je bila taktika koju je 2014. koristio i pokret "Occupy".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica grada Carrie Lam obećala je u utorak da će uvesti taj zakon koji je izazvao duboku zabrinutost u tom azijskom financijskom središtu i protiv koga je u nedjelju prosvjedovalo više od milijun ljudi, pozvavši prosvjednike da se ne upuštaju u "radikalne radnje".

Više desetaka tvrtki iz Hong Konga priopćilo je u utorak kako namjeravaju, neuobičajeno za tu bivšu britansku koloniju, u srijedu zatvoriti svoja vrata kako bi na taj način prosvjedovali protiv tog kontroverznog zakona. Trgovci su se pod hashtagom "#strike1206" mobilizirali na društvenim mrežama kako bi najavili da će njihova trgovina biti zatvorena te na taj način svojim zaposlenicima omogućili da sudjeluju u prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuti poslovni ljudi upozorili su kako bi uvođenje zakona o izručivanju moglo potkopati povjerenje investitora u Hong Kong te umanjiti njegove kompetitivne prednosti. O zakonu o izručivanju, protiv kojeg se formirala neobično široka opozicija u Hong Kongu i inozemstvu i uvukla grad u političku krizu, u srijedu slijedi drugi krug rasprave u Zakonodavnom vijeću koje broji 70 mjesta. Tijelom dominira većina koja je naklonjena Pekingu.

Lam je pokušala ublažiti zabrinutost javnosti i rekla je kako njezina administracija radi na izmjenama i dopunama tog zakona, uključujući i zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo