Suprotstavljanja u stranci / Tko će naslijediti Angelu Merkel? Najviše izgleda ima njena štićenica Kramp-Karrenbauer

Image
Foto: AP Images

Kramp-Karrenbauer je u prosincu prošle godine na mjestu predsjednice CDU-a zamijenila Angelu Merkel

11.6.2019.
15:54
AP Images
VOYO logo

Pitanje izbora kandidata ili kandidatkinje za kancelarsku funkciju u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) posljednjih dana izazvalo je suprotstavljanja u stranci a konzervativno krilo stranke u utorak je zatražilo glasanje stranačke baze o ovom pitanju.

"S obzirom na katastrofalne rezultate posljednjih ispitivanja javnog mnijenja tražimo da o pitanju kandidata za kancelara na sljedećim izborima odluči stranačka baza glasanjem", rekao je Alexander Mitsch predsjednik udruge "Unija vrijednosti" oko koje su okupljeni članovi Unije CDU/CSU koji traže povratak tradicionalnom, konzervativnom profilu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitsch je u razgovoru za dnevnik Die Welt objasnio kako je i "projekt velike koalicije" sa socijaldemokratima propao.

"U to su svi uvjereni: i birači i analitičari", rekao je Mitsch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna žena na čelu stranke?

Predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Ralph Brinkhaus je prije toga za njemačku novinsku agenciju (dpa) izjavio kako nema dvojbe oko toga da će predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer biti sljedeća kandidatkinja za kancelarku demokršćanske Unije CDU/CSU.

"Ona će biti naša sljedeća kancelarska kandidatkinja, ukoliko to ona sama želi", rekao je Brinkhaus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gubitka na izborima za Europski parlament, padanja rejtinga u ispitivanjima javnog mijenja te otvorenog sukoba s predstavnicima mlađe generacije, na Annegret Kramp-Karrenbauer je posljednjih tjedana porastao unutarstranački pritisak.

Kramp-Karrenbauer zamijenila Merkel

Kramp-Karrenbauer je u prosincu prošle godine na mjestu predsjednice CDU-a zamijenila Angelu Merkel koja se povukla s mjesta predsjednice stranke ali je najavila da će do kraja izbornog razdoblja ostati na kancelarskoj funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kramp-Kareenbauer slovi za štićenicu Angele Merkel koja ju je početkom 2018. i dovela na mjesto glavne tajnice stranke.

Kramp-Karrenbauer je u prosincu na stranačkom kongresu odnijela tijesnu pobjedu pred kandidatom konzervativnog krila stranke Friedrichom Merzom, koji, kao i krilo koje ga podržava, CDU želi vratiti tradicionalnim vrijednostima koje su se, po mišljenju jednog dijela stranke, izgubile tijekom predsjedanja Angele Merkel strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak nisu svi zadovoljni

Sam Friedrich Merz je u utorak raspravu o kancelarskom kandidatu više od dvije godine uoči izbora označio "suludom" i "preueranjenom".

I ostali vodeći političari CDU-a su se izjasnili protiv rasprave o konzervativnom kancelarskom kandidatu u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za rasprave ovog tipa je puno prerano", rekao je Carsten Linnemann, potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU i predvodnik tzv. poduzetničkog krila njemačkih demokršćana.

Previranja na vrhu SPD-a

Potpredsjednik CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier rekao je kako se "samo po sebi razumije" da Annegret Kramp-Karrenbauer kao predsjednica stranke ima primat pri pozicioniranju na mjestu kancelarskog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je oduvijek bilo tako i tako će i ostati", rekao je Bouffier.

Nakon previranja na vrhu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), manjeg koalicijskog partnera u vladi Angele Merkel, sve je više analitičara koji predviđaju da sadašnja vlada neće izdržati do kraja izbornog razdoblja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama Merkel je najavila da se više neće kandidirati na izborima za sljedeći saziv Bundestaga što automatski znači i odricanje od kancelarske pozicije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo