europska prepucavanja / Tko je kriv za imigrantski val? Broj tražitelja azila od lani porastao za nevjerojatnih 85 posto

U odnosu na lani broj tražitelja azila na razini unije porastao je za nevjerojatnih 85 posto, a val izbjeglica kao i međusobnih optužbi ne prestaje. Austrijska ministrica unutarnjih poslova u priopćenju je istaknula da joj nije jasno zašto se u Sloveniji i Hrvatskoj ne poštuju europska pravila o azilu te da će im vraćati izbjeglice

19.9.2015.
18:35
VOYO logo

Kod austrijskog grada Hajlingenkrojca, nedaleko mađarske granice, stotine izbjeglica čekaju da ih vlasti prebace do željenih zemalja.

"Naredbe su da ove ljude putem humanitarnog koridora prebacujemo u Beč ili Grac pa u druge članice Unije", kazao je austrijski policijski zapovjednik Manfred Tschank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriju je stiglo više od 6.700 izbjeglica, a iz Mađarske ih svakim danom stiže sve više. 

"Osjećam se ponvono rođenim. Nije mi bitno koliko ću sada čekati, sada sam napokon na sigurnome", rekao je Adeeb Jaafari, izbjeglica iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski čelnici sve više ističu kako je problem u Grčkoj i Turskoj koje propuštaju izbjeglice.

"Trebamo ojačati vanjske granice. Stoga sam predložio da Turskoj damo milijardu eura kako bi se lakše nosila s izbjegličkim valom", istaknuo je Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Turskoj je više od dva milijuna izbjeglica iz Iraka i Sirije. Više od dvije tisuće izbjeglica već nekoliko dana čeka ispred turskog grada Edirnea u nadi da će ući u Europu preko grčke granice. Dio je ipak uspio proći.

Podaci Eurostata pokazuju da je broj tražitelja azila 85 posto veći nego lani. Od onih koji su prvi puta zatražili azil u Uniji tek je svaki peti Sirijac. Sljede Afganistanci pa Albanci pa tek onda Iračani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno žele dalje. Imaju kontakte putem interneta i društvenih mreža i jako brzo dobivaju najnovije informacije što se događa u Hrvatskoj ili Mađarskoj", pojasnila je Alexandra Krause iz UNHCR-a.

U posljednja tri mjeseca preko Makedonije je pak prošlo 83.000 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo što će se dogoditi, čuli smo puno loših vijesti ali ne možemo natrag. Nemamo izbora", priznao je Tahair, izbjeglica iz Sirije. 

Njemački vicekancelar otvoreno je prozvao SAD i Zaljevske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europi će trebati pet milijardi eura za izbjeglice, ali svoj dio bi trebali odraditi i oni koji su značajno odgovorni za stanje u Iraku i Siriji zbog čega ljudi bježe", rekao je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel.

Dok se traži krivac i razmišlja o rješenjima u Mediteranu je spašeno 2.200 migranata. Nažalost jedan petogodišnjakinja utopila se nakon što se čamac u kojem je bila prevrnuo u blizini grčkog otoka Lesbosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo