sušta suprotnost Varufakisu / Tko je novi grčki ministar financija pred kojim je teška zadaća izgradnje povjerenja s Europom?

Image
Foto: AP

Pred novim ministrom financija je teška zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petomjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize

6.7.2015.
21:29
AP
VOYO logo

Grci su na referendumu u nedjelju poručili da " zaslužuju bolje" i da neće prihvatiti neodrživo rješenje, izjavio je Euklid Cakalotos u ponedjeljak prvi put se obrativši javnosti nakon prisege za ministra financija.

"Želimo nastaviti razgovore razgovore" s vjerovnicima i "vjerujem da se nešto može promijeniti u Europi", rekao je novi ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prisege u ponedjeljak navečer pred predsjednikom republike Prokopisom Pavlopoulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom, priznao je da sa zebnjom preuzima dužnost ministra financija "u trenutku koji baš i nije najsretniji u grčkoj povijesti".

Pred novim ministrom financija je teška zadaća ponovne izgradnje povjerenja između Grčke i europskih kreditora narušenog petomjesečnim pregovorima koji nisu iznjedrili sporazum za izlazak Grčke iz duboke financijske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova i glavni grčki pregovarač s međunarodnim vjerovnicima, Cakalotos je u ponedjeljak naslijedio Janisa Varufakisa koji je podnio ostavku nakon referenduma u nedjelju na kojem su se Grci s više od 60 posto glasova izjasnili protiv mjera štednje i rezova diktiranih iz Bruxellesa.

Diskretni ekonomist Cakalotos sušta suprotnost nekonvencionalnom Varufakisu

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskretni 55-godišnji ekonomist koji je sušta suprotnost nekonvencionalnom Varufakisu u utorak će prvi put zastupati svoju zemlju na sastanku ministara financija zemalja članica eurozone u Bruxellesu.

Rođen u Rotterdamu, odrastao u Londonu, školovan na britanskom sveučilištu Oxford i oženjen škotskom ekonomisticom, Cakalotos je od travnja bio koordinator grčke pregovaračke ekipe u Bruxellesu kada je postalo jasno da na sastancima eurozone Varufakis svojim osebujnim stilom iritira europske kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cakalotosa poznanici opisuju kao osobu "uglađena ponašanja koja zna slušati, analizirati, sintetizirati, vrlo je kultiviran, nije u osnovi tehnokrat, stabilan je u mišljenju, poštuje sugovornika i resi ga velik smisao za etiku".

Otkako je zamijenio Varufakisa u pregovorima pokazao se kao vješt i precizan pregovarač na radost grčkih sugovornika. No Cakalotos je u nekoliko navrata pokazao da nije popustljiv te je u dokumentu kojim je označio neuspjeh pregovora 30. lipnja napisao kako se ne bi moglo tvrditi da su vjerovnici pokazali "maksimalnu fleksibilnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za francuski dnevnik Liberation otvoreno je optužio grčke sugovornike da se "ne čine spremnima na kompromis", piše agencija AFP i ocjenjuje kako se ne da zaključiti da će novi ministar u osnovi biti drukčiji od prethodnika.

U tom je smislu znakovita njegova izjava koju je rekao kao novoimenovani ministar "da će poruka 'ne' (grčkih birača na referendumu) biti utisnuta u kolektivno pamćenje Europe" kao poruka "naroda koji je previše trpio i odupro se kako bi postigao održivo rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo