KONTROVERZNE IZJAVE / Tko je novi predsjednik Brazila koji je svojim izjavama šokirao svijet? 'Nije vrijedna silovanja jer je ružna'

Image
Foto: AP

Bolsonaro je nakon pobjede poručio da će već ove godine ublažiti zakone o oružju

30.10.2018.
7:00
AP
VOYO logo

Brazil je na jučerašnjim izborima za predsjednika izabrao kontroverznog desničara, bivšeg vojnika i zaljubljenika u diktature, 63-godišnjeg Jaira Bolsonara.

On je dobio 55,2, a njegov protukandidat iz ljevičarske Radničke stranke Fernando Haddad 44,8 posto glasova brazilskih glasača. Bolsonaro je nakon proglašenja pobjede Brazilcima obećao da će njegova vlada "štititi ustav, demokraciju i slobodu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije ni obećanje jedne stranke, niti su to prazne riječi jednog čovjeka, to je prisega pred Bogom", kazao je Bolsonaro. Time je želio odgovoriti svojim protivnicima koji smatraju da će taj desničar pokušati vladati čvrstom rukom, nakon što  je otvoreno izražavao divljenje brazilskoj brutalnoj vojnoj hunti koja je trajala od 1964. do 1985.

"Ekstremna desnica osvojila je Brazil"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolsonaro je u pobjedničkom govoru obećao da će "zauvijek promijeniti sudbinu Brazila", a i rekao je da će vladati u skladu s Biblijom i ustavom. Bolsonaro, bivši vojni časnik, stupit će na dužnost u siječnju, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Tijekom 30 godina u politici Bolsonaro se istaknuo svojim neprijateljskim stavovima i izjavama o crncima, homoseksualcima i ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ekstremna desnica osvojila je Brazil", kazao je brazilski politički komentator Celso Rocha de Barros. "Brazil sada ima najekstremnijeg predsjednika u cijelom demokratskom svijetu", dodao je Rocha de Barros. Pisac neautorizirane Bolsonarove Clóvis Saint-Clair rekao je ovim izborom brazilska mlada demokracija u opasnosti. 

Bolsonaro vodi antisistemsku Socijalno-liberalnu stranku koja je spoj socijalnog-konzervativizma i protržišnih politika. Zbog svojih kontroverznih izjava prozvan je "Tropskim Trumpom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prošlosti je branio praksu ubojstava političkih protivnika tijekom bivše vojne diktature u Brazilu. U kampanji je obećavao da će olakšati dostupnost oružja Brazilcima te je čak izjavio da bi "svaki pošteni građanin trebao imati svoje oružje", a obećao da će Brazil "očistiti od korupcije".

"Radije bih da mi sin pogine u nesreći nego da bude homoseksualac"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USA Today je nakon izbora Bolsonara pobrojao samo neke od njegovih najkontroverznijih izjava:

"Izbori ništa neće promjeniti u državi. Promjena će doći na dan kada izbije građanski rat i obavi se ono što vojni režim nije stigao: ubojstvo 30 tisuća ljudi. Ukoliko poginu nedužni ljudi, to je u redu jer u svakom ratu umiru i nedužni ljudi", kazao je 1999. godine u intervju brazilskoj televiziji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

"Posjetio sam quilombo (naselje koje vode i u kojem žive potomci robova) i svi potomci Afrikanaca koji tamo žive bili su teški 100 kilograma. Ništa ne rade. Nisu čak dobri niti za prokreaciju", kazao je 2017. godine u govoru u Rio de Janeiru. 

"Ne bih te silovao jer nisi zaslužila", kazao je 2014. godine u parlamentarnoj raspravi kongresnici Mariji do Rosario. Kasnije je u intervju objasnio da Rosario "nije vrijedna silovanja jer je ružna". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radije bih da mi sin pogine u nesreći nego da bude homoseksualac", kazao je 2011. godine u intervju Playboyu. Dodao je kako i ne bi bio "sposoban voljeti sina homoseksualca". 

"Moja nekretnina bi izgubila vrijednost, ako bi se u nju uselio homoskesualni par. Ako hodaju držeći se za ruku ili ljube, izgubila bi na vrijednosti", rekao je u istom intervju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavam torturu, to već znate. I narod je podržava", kazao je u intervju brazilskoj televiziji 1999. godine. 

"Zato što žene imaju veća radna prava nego muškarci, kao što je porodiljni dopust, poslodavci radije zapošljavaju muškarce. Ni ja ne bih zaposlio ženu za istu plaću kao što ima muškarac", kazao je u intervju brazilskoj televiziji 2016. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutak slabosti", tako je novi brazilski predsjednik u svom govoru opisao činjenicu da je dobio kćer nakon četiri sina. 

Bolsonaro najavio brzo donošenje mjera i posjet Washingtonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jair Bolsonaro, bivši vojni satnik koji je pobijedio na brazilskim predsjedničkim izborima u nedjelju, nakon pobjede je poručio da će već ove godine ublažiti zakone o oružju, te da nakon prijateljskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom planira posjet Washingtonu.

Bolsonaro je ranije u svojoj političkoj karijeri zastupnika izjavio kako "podupire" diktature, pa je tako tražio i da se raspusti brazilski parlament. No nakon pobjede na izborima je obećao poštovati demokratske principe, držeći u ruci brazilski ustav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je rekao kako je imao "izvrstan razgovor" kojim je čestitao Bolsonaru na pobjedi, pa je na Twitteru pisao o njihovim planovima "bliske suradnje na području trgovine, vojske i svega drugoga".

Bolsonarovu pobjedu pozdravili su i investitori, a brazilski burzovni indeks Bovespa narastao je na najvišu razinu. Tržišta su rasla s Bolsonarovom popularnošću u anketama jer je obećavao hitru borbu s brazilskim proračunskim deficitom i privatizaciju državnih firmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No njegova pobjeda uznemirila je kritičare diljem svijeta zbog njegove obrane brazilske diktature koja je trajala od 1964. do 1985., zbog izjava da će eliminirati političke neprijatelje s ljevice, te niza kontroverznih komentara o homoseksualcima, ženama i manjinama.

Bolsonarova pobjeda vratila je vojsku u centar brazilske politike nakon što je provela tri desetljeća u barakama, poslije povratka države građanskoj vlasti. Nekoliko umirovljenih generala služit će kao ministri i savjetnici u novoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ste mi svjedoci da će ova vlada braniti ustav slobode i Boga", poručio je Bolsonaro u prvoj izjavi nakon pobjede.

Najavio je da će mu prvi međunarodni posjet biti u Čile, još jednu južnoameričku državu koja je nedavno skrenula udesno. Potom želi posjetiti Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolsonaro je veliki pobornik Trumpa i obvezao se povezati Brazil s naprednijim ekonomijama poput američke.

Korupcija i kriminal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolsonaro je pobijedio na predsjedničkim izborima usprkos nedostatku sredstava i izostanku podrške većih stranaka, iskoristivši bijes Brazilaca zbog raširene korupcije i kriminala u zemlji.

U televizijskom razgovoru u ponedjeljak je otkrio svoje prve korake u borbi protiv obje pojave. Najavio je da će stvoriti pritisak na kongres da ublaži restriktivne zakone o kontroli oružja, čak i prije no što preuzme funkciju 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je svoju tvrdnju kako bi raširenije posjedovanje oružja smanjilo kriminal. S druge strane, kritičari strahuju da bi to moglo dodatno pogoršati brojku od 64 tisuća ubojstava koliko ih se prošle godine dogodilo u toj južnoameričkoj državi, najviše na svijetu.

Bolsonaro je objavio i da na funkciju ministra pravosuđa ili člana vrhovnog suda planira kandidirati Sergija Mora, suca koji se istaknuo u borbi protiv korupcije.

Moro je bio dio procesa proizašlih iz istrage "Autopraonica" koja je u zatvor poslala moćne poduzetnike i političare, među njima i bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu. Taj sudac još uvijek nije komentirao Bolsonarov prijedlog.

Novi brazilski predsjednik pridružuje se listi populističkih i desničarskih ličnosti koji su nedavno pobijedili na izborima, poput Trumpa ili filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Trumpov prijateljski poziv ukazuje na buduće bliskije političke odnose između dviju najvećih ekonomija u Amerikama, obje vođene od strane konzervativnih populista koji obećavaju zbacivanje dosadašnjeg političkog establišmenta.

Bolsonaro je u ponedjeljak razgovarao i s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, prvenstveno o međunarodnim prioritetima poput situacije u Venezueli, borbi protiv transnacionalnog kriminala i osnaživanja gospodarskih odnosa.

Novi brazilski predsjednik obećao je stvoriti snažniji pritisak na autoritarnu vladu Venezuele kako bi pristala održati demokratske izbore i time zaustaviti valove izbjeglica koji stižu u susjedni Brazil i u Kolumbiju.

Mauricio Santoro, politolog sa sveučilišta u Rio de Janeiru, strahuje da se Brazil neće tako brzo oporaviti od napete i ponekad nasilne atmosfere koja je popratila kampanju ovih izbora.

"Moguće je da se čak i nakon njegove pobjede dogode izljevi nasilja Bolsonarovih pobornika protiv onih koji su podržali njegovog protivnika", smatra Santoro.

Bolsonarovi pobornici ranije su izvodili fizičke napade i organizirali kampanje online zlostavljanja uoči glasovanja u nedjelju, ciljajući posebno na novinare, tvrdi skupina istraživačkih novinara Abraji.

Sam Bolsonaro je prošli mjesec na skupu proboden nožem, pa će sredinom prosinca morati na operaciju kako bi mogao posjetiti Santiago i Washington.

Sličnost s američkim predsjednikom bivši je vojni satnik pokazao i najavom da će povući reklamiranje državnih tvrtki iz medija za koje smatra da "lažu".

Laka pobjeda

Bolsonaro je osvojio 55 posto glasova u drugom krugu izbora protiv Fernanda Haddada iz Radničke partije (PT), stranke koja je do koruptivnih afera vladala Brazilom.

Tisuće Brazilaca slavilo je tu pobjedu ispred njegove kuće u četvrti Barra de Tijuca u Rio de Janeiru.

"Ne idoliziram Bolsonara i ne znam hoće li dobro vladati, no nadamo se. Ljudi žele nestanak PT-a, ne mogu se više nositi s korupcijom", rekla je 39-godišnja Tatiana Cunha tijekom proslave.

Investitori se nadaju da će Bolsonaro provesti fiskalne reforme koje predlaže njegov ekonomski guru, Paulo Guedes, potencijalni budući ministar financija. Guedes je školovan na sveučilištu u Chicagu, poznatom uporištu snažnih zagovornika slobodnog tržišta. 

Taj investicijski bankar želi privatizirati niz državnih tvrtki, a u nedjelju je istaknuo kako će nova vlada pokušati obrisati brazilski proračunski deficit unutar jedne godine, pojednostaviti i smanjiti poreze i stvoriti 10 milijuna radnih mjesta. Novi zakoni će pojačati investicije u infrastrukturu, poručio je Guedes.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo