treća sreća? / Politički veteran koji se zavjetovao 'izbaciti' Trumpa iz Bijele kuće: Tko je Joe Biden?

Image
Foto: Shutterstock/AP Images

Biden se za predsjednika SAD-a dosad kandidirao tri puta: 1988., 2008. i 2020. godine kada planira pobijediti Donalda Trumpa i "izvesti zemlju iz tame".

30.8.2020.
16:10
Shutterstock/AP Images
VOYO logo

SAD se nalazi pred povijesnom prekretnicom. Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine istovremeno je šokirala i razveselila američke građane, a jedno je sigurno: otkako je Trump postao predsjednik strasti se ne smiruju, a američko društvo u potpunosti je ideološki, moralno i politički podijeljeno.

Tome sigurno nije pomogla ni pandemija koronavirusa koja je dosad u SAD-u ubila više od 177 tisuća ljudi, kao ni burni prosvjedi protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima čiji je povod bila smrt, odnosno, ubojstvo Georga Floyda u svibnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokrati i Republikanci međusobno se krive za teško razdoblje kroz koje Amerikanci prolaze, a Joe Biden iskoristio je svoju službenu objavu predsjedničke kandidature kako bi se zavjetovao da će 'izbaciti' Trumpa iz Bijele kuće.

Image
BROJANJE ĆE SE ODULJITI? /

Hillary Clinton poručila Bidenu: 'Nemoj priznati poraz u izbornoj noći'

Image
BROJANJE ĆE SE ODULJITI? /

Hillary Clinton poručila Bidenu: 'Nemoj priznati poraz u izbornoj noći'

Joe Biden, punim imenom Joseph Robinette Biden Jr., bivši je potpredsjednik SAD-a koji je tu funckiju obnašao za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. godine. Rođen je 20. studenog 1942. godine u Scrantonu u Pennsylvaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrastao je u katoličkoj obitelji, a svoju vjeru, kako piše BBC, često spominje u intervjuima i navodi ju kao razlog zbog kojeg je mogao preživjeti teške trenutke u svom životu. Naime, 1966. godine Biden je oženio svoju prvu ženu, Neiliu Hunter s kojom je dobio troje djece, Beaua, Roberta Naomi, ali 1972. godine, nakon što je pobijedio na izborima za američki Senat u Delawareu, doživio je tešku tragediju. Nekoliko tjedana nakon izbora njegova supruga i kćer poginule su u teškoj prometnoj nesreći, a sinovi su bili teško ozlijeđeni.

"Nisam mogao pričati. Imao sam ogromnu rupu u prsima i imao sam osjećaj kao da me guta crna rupa", rekao je Biden u svojim memoarima. Nakon smrti prve žene, Biden je 1977. godine oženio Jill Jacobs s kojom je i danas u braku i imaju kćer Ashley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedom na izborima, tada 29-godišnji Biden postao je druga najmlađa osoba izabrana za američki Senat pobijedivši Republikanca koji je služio dva mandata. Studirao je na sveučilištu Delaware, a nakon toga je diplomirao pravo na sveučilištu Syracuse u New Yorku.

Pobjeda na izborima za senatora označila je početak njegove 44-godišnje političke karijere. 2015. godine, piše BBC, Biden je ozbiljno razmišljao o predsjedničkoj kandidaturi, ali u tome ga je spriječila nova tragedija: njegov sin Beau umro je od tumora na mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio siguran hoću li imati snage i energije za takvo nešto, a smrt moje žene i djeteta naučila me da je tugovanje proces koji ne poštuje ni rasporede ni planove", rekao je Biden.

Optužbe za seksualno napastovanje i politička stajališta

Ovo nije prvi put da se Joe Biden kandidirao za predsjednika SAD-a, naprotiv, neuspješno je tražio demokratsku nominaciju 1988. i 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz dugu političku karijeru pratio ga je niz kontroverznih događaja koji su postali jedna od glavnih tema otkako je najavio svoju kandidaturu za izbore u 2020. godini. Među njima je i optužba bivše pomoćnice u Senatu, Tare Reade, koja je optužila Bidena da ju je 1993. godine seksualno napastovao. Biden je bio pod velikim pritiskom svoje stranke da se što prije izjasni o tim optužbama koje je on čvrsto opovrgnuo.

"Prepoznajem odgovornost koju imam da budem saveznik u borbi za promjene u kulturi koje su se počele događati. Stoga se želim izjasniti o optužbama za neprimjereno ponašanje bivše zaposlenice. Te optužbe nisu istinite", izjavio je Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će spasiti Ameriku od ponora? 

Kada je objavio svoju kandidaturu za predsjednika, 77-godišnji Joe Biden poručio je da se zalaže za dvije stvari: Radnike koji su "izgradili ovu zemlju" i vrijednosti koje će premostiti razlike, piše BBC.

U vidu pandemije koronavirusa i burnih provjeda zbog rasne nejednakosti i policijskog nasilja, Biden je obećao nove ekonomske prilike, zaštitu okoliša i prava na zdravstveno osiguranje te jačanje međunarodnih odnosa. Evo što planira napraviti, ako u studenom pobijedi na izborima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus i pravo na zdravstveno osiguranje

Bidenov pristup za najveći izazov s kojim se SAD, kao i mnoge druge zemlje, nosi, jest osigurati besplatno testiranje za sve građane i zapošljavanje 100 tisuća stručnjaka te stvaranje državnog programa za praćenje kontakta sa zaraženim osobama. Također naglašava važnost obaveznog nošenja maski, a planira otvoriti barem 10 centara za testiranje u svakoj saveznoj državi. U planu mu je proširiti tzv. Obamacare, program zdravstvenog osiguranja koji je pokrenuo predsjednik Obama koji će, po procjenama, koštati 2,25 trilijuna dolara tijekom sljedećih 10 godina.

Gospodarstvo i klimatske promjene

Biden planira podići iznos minimalne plaće, zaštititi mala poduzeća, ali i poništiti Trumpovu odluku da se smanje porezi za najbogatije pojedince i korporacije. Minimalna plaća po Bidenu bi trebala biti 15 dolara na sat umjesto dosadašnjih 11,5. Taj prijedlog vrlo je popularan među mlađim glasačima. Također je obećao uložiti 300 milijardi dolara u vlastito gospodarstvo, tehnologiju i istraživačke centre u sklopu programa 'Buy American'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalno zatopljenje nazvao je egzistencijalnom prijetnjom te planira ponovno učiniti SAD članom Pariškog sporazuma o klimi. Iako se protivi takozvanom programu Green New Deal, Biden predlaže ulaganje 1,7 trilijuna dolara u 'zelenu' tehnologiju kako bi SAD smanjio emisiju ugljikovog dioksida do 2050. godine.

Rasna jednakost

Smrt Georgea Floyda u svibnju pokrenula je novi veliki ustanak građana protiv rasne nejednakosti, sličan pokretu za građanska prava iz 1960-ih godina. Biden je rekao da je rasizam itekako prisutan u američkom životu te rješenje vidi u donošenju društvenih i ekonomskih programa koji bi pomogli manjinama, a u koje planira uložiti 30 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže i cjelokupnu reformu kaznenog pravosuđa kako bi se smanjio broj zatvorenika. Protivi se oduzimanju sredstava policiji, nešto za što se zalaže dio američkih građana.

Vanjska politika

Biden se zavjetovao popraviti reputaciju SAD-a u svijetu koju je, mnogi smatraju, Trump uništio tijekom svog mandata, ali prioritet će mu biti rješavanje nacionalnih problema, a smatra da bi Kina trebala snositi posljedice za nepoštivanje poslovnih principa i ulogu koju imaju u suzbijanju klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imigracija i obrazovanje

U prvih sto dana u Bijeloj kući, Biden u suštini obećaje poništenje svih Trumpovih odluka, kao i zaštitu programa Dreamers Act - Zakona o razvoju, oslobađanju i obrazovanju za stranih maloljetnika. Što se tiče obrazovanja, Biden podupire oprost studentskih dugova i univerzalni pristup predškolskom obrazovanju što planira platiti novcem koji će ostati u državnoj blagajni nakon ukidanja Trumpovih poreznih reformi za najbogatije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo