FILIP KORAĆ / Tko je šef Zemunskog klana? Povezuje ga se s nizom likvidacija, navodno je organizirao dolazak splitskih huligana u Srbiju

U najamnju ruku neobična predaja u ruke hrvatskoj policiji. Filip Korać, kojeg se povezuje s čak dva kriminalna klana - od jučer je iza rešetaka u Zagrebu

30.4.2022.
20:30
VOYO logo

Lice Filipa Koraća se našlo na raspisanoj međunarodnoj tjeralici, a sada je u ćeliji zagrebačkog Remetinca. Gordan Preglej, hrvatski odvjetnik Koraća potvrdio je kako je on ondje od utorka.  Protiv njega se vodi istražni postupak zbog krivotvorenja putovnice. U pitanju je, kaže, bagatelno kazneno djelo. 

"Odlučio se dragovoljno javiti u zatvor u Zagrebu te želi riješiti situaciju oko kaznenog postupka. Njegov dolazak ja sam nekoliko dana ranije najavio podneskom nadležnom državnom odvjetništvu RH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netočne su tvrdnje da je uhićen s lažnim hrvatskim dokumentima već se javio sa svojim osobnim dokumentima", kazao je Preglej. 

I Zagreb i Beograd zajedno su sudjelovali u europskoj istrazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski mediji prate njegov lik i djelo već godinama. Ondje se protiv njega ne vodi ni jedan kazneni postupak. 

"On je u Srbiji često značajan pa ga je u nekom trenutku izvršni vlasti govorile o njemu kao vodećem kriminalcu", kazao je Vuk Cvijić, novinar tjednika NIN u Srbiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko je zapravo Filip Korać? Povezivalo ga se  s likvidacijama pripadnika kriminalnog miljea u Srbiji i Crnoj Gori. 

Jedan je od čelnika Zemunskog klana - desna ruka Luke Bojovića koji je u zatvoru od 2012. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezuju ga i s crnogorskim Škaljarskim klanom koji je u sukobu s klanom Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja, uhićenog nakon otkrića prostorije za mučenje i ubijanje sa strojem za mljevenje mesa. 

Korać je navodno organizirao i dolazak Splićana koji su se tukli na derbiju Partizana i Crvene Zvezde u Beogradu 2017. Tada je o njemu govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Vučić je tada napao Filipa Koraća, je li to bio sukob oko tribine koju vlast i dan danas ne želi da ispusti. Kako je Belivuk i grupa otišli u zatvor, pojavili su se neki drugi koji kontroliraju", objašnjava Cvijić. 

Zašto se Korać predao u Hrvatskoj. Više je motiva za to, kažu stručnjaci za kriminal.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi razlog je taj što eventualno zna da mu prije opasnost po život, da bude eventualno likvidiran od strane suparničkog organiziranog klana. S druge strane dobit će manju kaznu jer Hrvatska je podigla europski uhidbeni nalog i u tom smislu njemu prijeti uhićenje na bilo kom teritoriju EU", kazao je kriminalist Tonći Prodan

Prodan kaže i da je to sigurni rizik za Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira što se nalazi u zatvoru. I potrebno je poduzeti dodatne sigurne mjere. Ne samo u zatvoru nego i na širem području jer su zbog boravka ovakve osobe koja pripada velikog kriminalnom klanu mogući obračuni na našem području", kazao je Prodan. 

Na teritoriju Hrvatske, lani i preklani bilo je oko 260 kaznenih djela poput ovoga zbog čega se tereti Korać kojeg sada čeka kazna zatvora - od 6 mjeseci do 5 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo