bivši špijun / Tko je Vladimir Putin? Čovjek zbog kojeg cijeli svijet strepi od nuklearnog rata

Image
Foto: Shutterstock

Njegova popularnost izraženija je među starijim Rusima nego među mlađima

8.5.2022.
16:11
Shutterstock
VOYO logo

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu, šokirala je cijeli svijet. Ovo je njegov najveći potez otkako je anketirao Krim 2014. godine, piše BBC.

Na vlast je došao 2000. godine što ga čini najdugovječnijim ruskim vladarom još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, koji je umro 1953. godine. Naime, 2020. godine održan je kontroverzni nacionalni referendum o ustavnim promjenama koji Putinu omogućuje da ostane na vlasti i poslije njegovog četvrtog mandata koji Putinu završava 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je kako je on tamo uopće dospio.

Bivši špijun

Bio je špijun u KGB-u, ozloglašenoj sovjetskoj obavještajnoj službi, prije ogromnog uspona u kaosu poslije raspada SSSR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi njegovi bliski suradnici i prijatelji imaju ili su imali veze s tajnom službom. Putinova politička karijera započela je ranih devedesetih, kad je bio glavni savjetnik gradonačelnika Sankt Petersburga Anatolija Sobčaka, koji mu je prethodno predavao pravo na Sveučilištu.

Image
Javio se iz Kremlja /

Putin čestita sutrašnji Dan pobjede zemljama bivšeg SSSR bloka. Reakcije: 'Prognoze za sutra su lude'

Image
Javio se iz Kremlja /

Putin čestita sutrašnji Dan pobjede zemljama bivšeg SSSR bloka. Reakcije: 'Prognoze za sutra su lude'

Ušao je u Kremlj 1997. godine kao šef Federalne službe sigurnosti (FSB je nasljednik KGB-a), a ubrzo poslije toga izabran je za premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novogodišnjoj noći 1999. godine, ruski predsjednik Boris Jeljcin podnio je ostavku i imenovao Putina za vršitelja dužnosti predsjednika.

Na vlasti je od tada, iako je Putin morao biti premijer između 2008. i 2012. godine, nakon što mu ruski ustav nije dozvolio da služi treći uzastopni mandat kao predsjednik. Putin se uredno vratio na vlast pobijedivši na izborima 2012. godine s više od 66 posto osvojenih glasova i uz optužbe za namještanje izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratio je sovjetske spektakle velikih vojnih parada, a Staljinovi portreti, nekada zabranjeni, ponovo su se našli na zidovima. Čak se i rusko cjepivo protiv Covida-19 zove Sputnjik V, po sovjetskom umjetnom satelitu iz 1957., prvom na svijetu koji se vinuo u Zemljinu orbitu.

Putin je opisao raspad SSSR-a kao "najveću geopolitičku katastrofu 20. stoljeća" i često je kritizirao širenje NATO-a do ruskih granica poslije 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zategnuti odnosi za Zapadom

Prethodne napetosti između Rusije i Ukrajine i intervencija Moskve u građanskom ratu u Siriji radi podrške predsjedniku Assadu već su obnovili sumnjičavost Zapada prema Putinu.
Odnosi Rusije i Zapada zahladnjeli su otprije, još za vrijeme Hladnog rata, a jedini izuzetak bila je vladavina Donalda Trumpa, koji je otvoreno iskazivao divljenje prema Putinu. Aktualni američki predsjednik Joe Biden opisao ga je kao „ubojicu“ i „ratnog zločinca“.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Vladimir Putin, Donald Trump, summit G20, izvori, razgovori, susret

Mladi Rusi nezadovoljni

Njegova popularnost izraženija je među starijim Rusima nego među mlađima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće mladih Rusa demonstriralo je širom zemlje 21. siječnja 2021. godine u podršci Alekseju Navaljnom, Putinovom žestokom kritičaru, koji je uhićen neposredno nakon što se vratio iz Berlina. Navaljni se proslavio objelodanjujući nesputanu korupciju u zemlji, nazvavši Putinovu Ujedinjenu Rusiju strankom prevaranata i lopova.

Prosvjedi koji su izbili bili su jedni od najvećih koje je Rusija vidjela prethodnih godina. Uslijedilo je policijsko gušenje demonstracija i uhićene su tisuće ljudi.
U kolovozu 2021. godine Navaljni je otrovan bojnim otrovom novičok, za što su zapadne vlade kasnije otvoreno okrivile Putinov FSB. Putin je negirao bilo kakvu vezu s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Prosvjedi u Rusiji

Teško djetinjstvo

Vladimir Putin odrastao je u opasnom, siromašnom stambenom bloku u Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu gdje je često upadao u razne tučnjave. To ga je navelo da počne trenirati džudo.

"Prije pedeset godina, lenjingradske ulice su me naučile važnoj životnoj lekciji: ako je tučnjava neizbježna, morate udariti prvi", izjavio je Putin u listopadu 2015. godine.
Prijatelji milijarderi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna se da Putinov najuži krug prijatelja čini bogata elita, a i za njega samog se vjeruje da posjeduje ogromno bogatstvo. Obitelj i financije krije daleko od očiju javnosti.

Putin i njegova supruga Ljudmila razveli su se 2013. godine poslije gotovo 30 godina braka. Ona ga je opisala kao radoholičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju novinske agencije Reuters, jedna od Putinovih kćerki, Katarina, ima prestižan administrativni posao na Moskovskom državnom sveučilištu i sudjeluje na natjecanjima u akrobatskom rock'n'roll plesu.

Putinova starija kćerka Marija je profesorica, specijalistica endokrinologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo