Nismo jedini / Top 5 mitova i neistina o EU: Sušenje rublja na pročeljima kuća, kolinje, sir i vrhnje...

Mitova ima bezbroj, a da je samo dio istinit, EU vjerojatno više ne bi ni bilo

30.12.2019.
17:30
VOYO logo

Bruxelles kritizira, vidjeli smo, ali se i smije svojim članicama, pa i Hrvatskoj zbog nekih poteza koji se pravdaju pred građanima kao da je to preporuka Europske Unije.

U top pet najvećih mitova i neistina, izvjestila je Europska komisija, ušla je i odluka nekih gradova o zabrani tiramola. Iako se sada neki smiju, ovaj je potez na obali izazvao veliku buru.

Zabrana sušenja rublja na užetu

Zabrana sušenja rublja na užetu, tiramolu ili štriku na pročeljima kuća s kaznama do 2 tisuće ovog je ljeta razljutila stanovnike Šolte, Mljeta, Kolana na Pagu, Rijeke i Kaštela. No, iako se radi o komunalnoj mjeri o kojoj odlučuje grad, krivnja je vješto prebačena na Europsku uniju, iako to s njom, kako kaže hrvatska europarlamentarka, nema nikakve veze..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najlkaše za reći - Bruxelles nam je to nametnuo jer tamo nemate nikoga tko vam je dostupan da bi se na njega istresli, a ovdje imate svog načelnika, gradonačelnika i ljude iz gradske uprave kojima je najlakše reći 'ma to su vam krivi ljudi iz EU, samo mene ostavite na miru", kaže  zastupnica u europskom parlamentu.

EU zabranjuje nogomet

No, što se tiče mitova, nemaju samo Hrvati bujnu maštu. Mitu o zabrani sušenja rublja ozbiljno konkurira finski mit o tome da EU zabranjuje nogomet. Austrijanci su pak u panici da će se zbog pravila EU ekshumirati tijelo legende Formule 1 Nikija Laude. Česi se boje da se iza zabrane nekih noževa krije zabrana kojom ih se želi spriječiti da beru gljive. A tu su i Belgijanci koji vjeruju da EU ograničava veličinu grudnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinje, kuhanje rakije, sir i vrhnje...

Mitovi se znaju korisiti i za stvaranje panike oko EU, a najčešće se temelje na strahu građana da će ostati bez nekog tradicionalnog običaja.

"Dakle bilo je svakakvih priča, a one, moram vam reći kod mene na jedno uho uđu, na drugo izađu. Kod nas je to recimo bilo u Slavoniji kolinje, kuhanje rakije pa onda domaći sir i vrhnje, svašta. Znači to su bile teorije zavjere da će se ulaskom u EU sve to zabraniti, a kao što vidimo ništa se od toga nije dogodilo", pojašnjava Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega toga svjesni su i sami građani. Kako nije nestalo kolinje, tako se primjerice neće ukinuti ni usisavači, a neće se ni živjeti opasnije zbog uvođenja novih žarulja. Ovakvih mitova ima bezbroj, a da je samo dio istinit, EU vjerojatno više ne bi ni bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo