ajveći proizvođač hrane u Europi / Tragovi pesticida pronađeni u tri četvrtine voća i povrća u Francuskoj, najviše pogođeni grožđe i celer

Image
Foto: Thinkstock

'Kod voća smo pronašli da su u prosjeku tragovi pesticida bili prisutni u 72,6 posto analiziranih uzoraka'

21.2.2018.
7:34
Thinkstock
VOYO logo

Gotovo tri četvrtine voća i više od dvije petine povrća iz neorganskog uzgoja u Francuskoj sadrži tragove pesticida, pri čemu su najviše pogođeni grožđe i celer, pokazalo je najnovije izvješće francuske ekološke udruge.

Uzorci 19 vrsta voća i 33 vrste povrća ispitani su u izvješću francuske ekološke udruge Generations Futures, koja vodi kampanju protiv pesticida i genetski modificiranih ogranizama (GMO). U izvješću su korišteni podaci agencije za zaštitu potrošača DGCCRF za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod voća smo pronašli da su u prosjeku tragovi pesticida bili prisutni u 72,6 posto analiziranih uzoraka", navodi se u priopćenju grupe, s tim da je u 2,7 posto tih slučajeva njihov udio premašivao gornju dopuštenu granicu.

Tragovi pesticida, navodi se u izvješću, pronađeni su u 89 posto uzorkovanog grožđa, a slijede klementine i mandarine s 88,4 posto, te trešnje s 87,7 posto. Kod trešanja je u prosjeku zabilježen najveći broj slučajeva s većim od dopuštenih razina tragova pesticida, 6,6 posto, a slijede mango i papaja sa 4,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod povrća, u 41,1 posto uzoraka pronađeni su tragovi pesticida, s 3,5 posto onih s većim količinama od službenih limita.

Celer je pritom imao najviše tragova pesticida koji su pronađeni u 84,6 posto analiziranih uzoraka. Slijede svježi začini sa 74,5 posto i endivija sa 72,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na uzorku svježih začina, među kojim nije bilo peršina, bosiljka ni vlasca, u 29,4 posto slučajeva su vrijednosti bile iznad limita, s tim da u slučaju celera taj postotak doseže 16 posto.

Podaci agencije DGCCRF uključuju samo tragove pesticida koji se mogu izmjeriti, što znači da neki tragovi pesticida nisu ušli u izvješće. "Rezultati u stvari ignoriraju neke od prisutnih tragova", kažu u udruzi Generations Futures.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je najveći proizvođač hrane u Europi, a tamošnja je vlada objavila planove o smanjenju korištenja svih pesticida.

Uzgajivači voća i povrća zalažu se za uvođenje posebne etikete "nula posto tragova pesticida" - odvojeno od one organske - za proizvode koji sadrže do najviše 0,01 miligrama pesticida po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi Generations Futures su kazali da takvo rješenje nije dovoljno jer, iako nudi jamstva da nisu korišteni pesticidi, ne isključuje zagađenje okoliša.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo