un zabrinut / Traju pripreme za problematično suđenje ratnim zatvorenicima u Mariupolju: Rusi grade kaveze u filharmoniji

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Međunarodne organizacije strahuju da suđenje neće biti pošteno, a zatvorenicima prijete smrtne kazne

23.8.2022.
18:07
Twitter
VOYO logo

Suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima u okupiranom lučkom gradu Mariupolju koja provode proruski separatisti mogla bi početi za nekoliko dana, poručio je u utorak ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava, zatraživši da se omogući pristup zatvorenicima.

Fotografije i videozapisi koji kruže u medijima i na društvenim mrežama "pokazuju kako se u filharmonijskoj dvorani u Mariupolju grade metalni kavezi, očito kako bi se obuzdali ratni zarobljenici tijekom postupka", poručila je priopćenjem Ravina Shamdasani, glasnogovornica ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISMO KRIVI' /

Objavljene fotografije Prebega i ostalih ruskih zarobljenika: Prijeti im smrtna kazna

Za sada nije jasno kojem broju zarobljenika će se suditi, za što će biti optuženi ni kakav će biti sastav suda, rekla je.

UN je zatražio da se omogući pristup zatvorenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shamdasani je rekla da se ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava boji da će smrtne kazne izreći tobožnji "međunarodni sud" koji su proglasile okupacijske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da imaju vjerodostojna izvješća o tome da su neki zarobljeni Ukrajinci bili mučeni.

“Podsjećamo da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje osnivanje sudova samo za suđenje ratnim zarobljenicima i da je namjerno lišavanje ratnog zarobljenika prava na pošteno i regularno suđenje ratni zločin”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema čelniku proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck Denisu Pušilinu "istrage" su dovršene u 80 slučajeva, a 23 osobe su uhićene.

Međunarodni odbor Crvenog križa objavio je da je uspio vidjeti neke zarobljene od početka ruskog napada u veljači, ali ne sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnogim slučajevima, pristup je odbijen ili nije bilo sigurnosnih jamstava za osoblje, navodi se.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je za vikend da će pregovori između Ukrajine i Rusije biti prekinuti ako se održe suđenja u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo