Protive se izgradnji / 'Tražit ćemo da Hrvatska odustane od odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine objasnio je da općine na tom području strahuju od onečišćenja okoliša ukoliko bi došlo do izgradnje

5.7.2017.
13:50
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

SARAJEVO -  Na zajedničkoj sjednici s vladom Hrvatske zakazanoj za petak u Sarajevu bit će pokrenuto i pitanje moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i  očekuje se da će Hrvatska odustati od takvih planova, potvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje zastupnika iz Unsko-sanske županije na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH Zvizdić je kazao kako će se problem moguće gradnje odlagališta na Trgovskoj gori naći na dnevnom redu zajedničke sjednice s hrvatskom vladom zajedno sa zahtjevom za otvaranje novog međudržavnog graničnog prijelaza Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac te za aktiviranje Unske pruge koja ujedno predstavja najkraću željezničku vezu između Zagreba i Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je Vijeća ministara osigurati bolju prometnu povezanost bihaćkog područja s Hrvatskom, a istodobno odgovoriti na zahtjeve iz općina koje gravitiraju ka rijeci Uni i u kojima strahuju od onečišćenja okolišta ukoliko bi Hrvatska izgradila odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor.

"Imamo zaključke, oni će biti vrlo jasno prezentirani i nadamo se odlukama koje će biti prihvatljive i za Hrvatsku, a zaštit će i BiH od lošeg utjecaja odlagališta (nuklearnog) otpada u prekograničnom pojasu", kazao je Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako vlasti BiH očekuju da Hrvatska iz svog prostornog plana usvojenog 2008. godine briše Trgovsku goru kao lokalitet na kojemu bi se odlagao radioaktivni otpad niskog i srednjeg stupnja zračenja. 

Ta lokacija poslužila bi i za odlaganje istrošenog goriva iz nuklearne elektrane u Krškom, a Zvizdić je najavio kako će o stajalištima i zahtjevima iz BiH izvjestiti i Sloveniju i tražiti potporu s obzirom da i ona mora biti suglasna s procedurom zbrinjavanja istrošenog nuklearnog goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvizdić je istodobno upozorio kako su se u BiH kasno sjetili intervenirati s obzirom da gotovo deset godina u toj zemlji nitko nije reagirao na usvajanje prostornog plana Hrvatske u kojemu je Trgovska gora odabrana kao odlagalište nuklearnog otpada.

"Da smo pravodobno reagirali ... danas ne bismo bili u ovoj situaciji da moramo doslovno gasiti vatru nad ovim pitanjem", kazao je Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo