zrak ipak nije toksičan / 'Treslo se kao da je eksplodirala bomba', nakon nesreće u tvornici kemikalija za Direkt se iz Leverkusena javila Hrvatica

Tek večeras, vlasti su povukle naredbu stanovnicima da ne izlaze iz kuće, ne otvaraju prozore i vrata i ne jedu voće i povrće iz vrta.

27.7.2021.
22:15
VOYO logo

Iznad njemačkog grada Leverkusena još uvijek se širi golemi oblak dima. Jutros se dogodila eksplozija u tvornici kemikalija koja je izazvala požar. Zasad su pronađena dvije mrtve osobe, 16 je ozlijeđeno. Tek večeras, vlasti su povukle naredbu stanovnicima da ne izlaze iz kuće, ne otvaraju prozore i vrata i ne jedu voće i povrće iz vrta. Jer tek večeras su potvrdili da zrak nije toksičan. 

Vrata, prozori, zidovi - sve se treslo u Leverkusenu nakon što je eksplodiralo sto tisuća litara, još nepoznate, kemikalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorene su važnije ceste, dječji vrtići, cijeli dan stanovnici nisu smjeli upaliti klimu niti otvoriti prozore, jer se nad gradom, nakon požara širi toksičan dim. Oni koji su moraju izaći iz kuće - moraju nositi masku jer još uvijek se ne zna koliko su opasne čestice u zraku.

Image
brojni su ozljeđeni /

Njemački mediji javljaju: Potvrđena je druga žrtva eksplozije, stanovništvo dobilo niz upozorenja

Image
brojni su ozljeđeni /

Njemački mediji javljaju: Potvrđena je druga žrtva eksplozije, stanovništvo dobilo niz upozorenja

"Zatresli su se prozori, vrata. Što da vam kažem kao da je u ratno vrijeme bomba eksplodirala - tako se to dogodilo. Jak udarac je bio. Odmah je preko radio Leverkusena javljeno da zatvorimo vrata, prozore i da stavimo zavjese da zaštitimo prozore jer bi se mogla dogoditi još jedna eksplozija", priča Matija Skorić, Leverkusen, Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je eksplodiralo spremište goriva u spalionici otpada - još se ne zna. Dvoje radnika je preminulo, a još se traga za njih troje.

"Došlo je do izgaranja otapala, uključujući otapala s klorom. U eksploziji spremnika 16 osoba je ozlijeđeno, dvoje teško", priča Lars Friedrich, voditelj Kemijskog parka u Leverkusenu. Dim se širi na sjever, a alarm o ekstremnoj opasnost upaljen je i u 60 kilometara udaljenom Dortmundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužno je sve to. Prošli tjedan bila je poplava ovdje. Ljude su tada evakuirali, voda je bila u kućama i pandemija nas tuče", priča Skorić. Mjerenja kvalitete zraka za sada ne pokazuju povećane razine onečišćenih tvari pa stanovnici 12 sati nakon eksplozije opet smiju izlaziti iz kuće.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo