ipak je bilo razloga za brigu / Govorili su joj da je 'samo trudna', a kasnije je bebu trebalo spašavati: 'Osjećala sam se kao prevarant'

Image
Foto: Shutterstock

"Doktorica me uvjeravala da je vrijeme da prihvatim da je trudnoća drugo stanje, da sa sobom donosi promjene i da ono što osjećam nije ništa strašno..."

7.6.2022.
17:26
Shutterstock
VOYO logo

Kao i svaka druga buduća majka, Lidija B. bila je sretna trudnica i radovala se bebi koju će uskoro upoznati. Bila je bezbrižna i zdrava, no to se uskoro promijenilo. Trudnoću su joj najprije vodili liječnici jedne privatne bolnice u Srbiji, no u jednom je trenutku odlučila na preglede odlaziti u državnu bolnicu - baš prije nego što su počeli problemi, piše Blic.

"Probudila sam se jedno jutro sa zujanjem u ušima i sve mi se mutilo pred očima. Tad sam već bila u šestom mjesecu i odmah sam shvatila da je u pitanju povišen pritisak. Otišla sam u dom zdravlja, gdje mi je rečeno da nemam zakazano, da trebam zakazati i vratiti se na pregled u dogovoreno vrijeme", prepričava Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je taj dan nisu pregledali, liječnica je izašla iz ordinacije i uvjeravala Lidiju da je sve što osjeća potpuno normalno zbog visokih temperatura. Tvrdila je da super izgleda i da ne treba ništa brinuti.

Image
kbc osijek /

Nakon slučaja Čavajda, nova afera u Hrvatskoj: Kako pobačaj nije uspio?

Image
kbc osijek /

Nakon slučaja Čavajda, nova afera u Hrvatskoj: Kako pobačaj nije uspio?

Zdravstveni problemi nakon te su situacije kratko nestali, no nisu prestali. Nakon deset dana Lidija je nazvala korisničku službu kako bi dogovorila pregled. Korisnička služba odgovorila joj je kako kao trudnica ima pravo na hitan prijem i pregled bez zakazivanja, što ju je potaklo da ponovno ode u isti dom zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjela sam nekako 'razljutiti' doktoricu da me pristane primiti, međutim, kad sam joj dala zdravstvenu karticu, ništa s nje nije moglo očitati. Rekli su mi da je potrebno zamijeniti karticu i donijeti potvrdu iz RFZO-a", govori Lidija. S obzirom na to da se osjećala izrazito loše, pitala je može li potvrdu donijeti naknadno, no u bolnici su inzistirali na potvrdi. Te joj je večeri pozlilo na ulici, pa je otišla u obližnju gradsku bolnicu.

I tamo su je uvjeravali da je sve što joj se događa sasvim normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrala je da je riječ samo o nedostatku iskustva, s obzirom na to da se radilo o njenoj prvoj trudnoći. Unatoč problemima, nastavila je vjerovati liječnicima.

"Znala sam da to nije baš normalno, ali doktorica me uvjeravala da je vrijeme da 'prihvatim da je trudnoća drugo stanje, da sa sobom donosi promjene i da trebam prikočiti' te da ono što osjećam, ponovno, nije ništa strašno", objašnjava. Liječnica joj je sugerirala da izbaci "slanu hranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su joj govorili da je "samo trudna", zbog čega se osjećala kao hipohondar i prevarant.

Srećom, u periodu kada se sve događalo dobila je poslovnu ponudu i trebala se preseliti, na što je odmah pristala. Odmah po dolasku u novo mjesto raspitala se za proceduru prenošenja kartona kako bi nastavila pratiti svoju trudnoću. Na njeno iznenađenje, doktorica u smjeni rekla je: "Hajde odmah da vas pregledamo, lako ćemo za proceduru!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek je tamo Lidija postala svjesna ozbiljnosti situacije. Dogovorila je termin pregleda na kojem ju je dočekao tim od dvadeset ljudi, spojio na aparate i pratio cijelu noć. "Odmah ujutro su uradili carski rez jer bebino srce više nije kucalo. Nisu je mogli detektirati aparatima i sjećam se samo da mi je doktor pred ulazak u salu rekao: 'Ne brinite, ne plačite, spasit ćemo i bebu i vas'. Tad shvaćam da ništa nije kako treba", priča Lidija.

Odmah po rođenju, Lidijin sin je reanimiran. Rođen je mjesec i pol dana ranije, s 1850 grama kao "beba kostur".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidijina beba danas ima pet mjeseci, zbog posljedica porođajnih komplikacija svakodnevno ide na fizikalne terapije i trpi bolove. Vidi se određen napredak, no nije onakav kakav bi bio da su mama i beba na porođaj stigle potpuno zdrave.

"To ne želim nikome. Najgore od cijelog iskustva je bilo stalno kucanje na zatvorena vrata, samo zbog toga što sam imala savršenu krvnu sliku. Jako sam se povukla u tom periodu, od super sretne trudnoće u kojoj sam radila i putovala, krenuli su problemi koje nitko nije htio riješiti, odbijanje doktora da povjeruju da mi zaista nije dobro", kazuje Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj poručuje ostalim budućim majkama - ako osjetite da niste dobro, a liječnik vam kaže da jeste, potražite drugo, treće i peto mišljenje. "Povjerenje je jako važno i uvijek postoje doktori koji žele i koji znaju raditi svoj posao. Da sam sad trudna i da mi nije dobro, a da mi doktor ne želi vjerovati, dobro bih znala što da radim", poručuje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo