Diplomatsko djelovanje / Trump: 'Izraelsko-palestinski dogovor bio bi početak mira na Bliskom istoku'

Image
Foto: AP

Nakon posjeta izraelskom premijeru Netanyahu, Trump se susreo s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom

23.5.2017.
13:15
AP
VOYO logo

RAMALAH - Dogovor između Izraelaca i Palestinaca bio bi početak mira na Bliskom istoku, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Betlehemu na Zapadnoj obali.

"Ako Izrael i Palestinci mogu stvoriti mir, bit će to početak procesa mira na Bliskom istoku i to bi bilo čudesno postignuće", rekao je Trump. "(Mahmud Abas) uvjerio me da je spreman pomoći u postizanju toga cilja", rekao je Trump na konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom. Trump je naglasio da mu je "isto obećao" i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Trump i Abas nisu međutim najavili nikakve konkretne mjere kojima bi se postiglo rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Trump u posjetu Izraelu: umiljavanje i 'huškanje' protiv Irana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Trump Melaniju želio primiti za ruku, ona mu umakla

>> Trump je Iluminat ili proročica: Internet se opet ruga predsjedniku SAD-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Trump prvi američki predsjednik u posjetu jeruzalemskom Starom gradu 

Dvojica čelnika također su osudila teroristički napad u Manchesteru. Trump je one koji stoje iza napada nazvao "zlim gubitnicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim ih nazvati čudovištima, jer bi im se taj izraz dopao", kazao je Trump te dodao da je mnogo "mladih, divnih" ljudi izgubilo živote u eksploziji u manchesterskoj Areni u ponedjeljak navečer.

Abas, koji je rekao da mu Trumpova nastojanja bude nadu, naglasio je da palestinski sukob s Izraelom nije religijske naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš su temeljni problem okupacija i izgradnja naselja i to što Izrael ne priznaje državu Palestinu", istaknuo je Abas.

U Betlehemu se nalazi bazilika Rođenja Isusova, koja je prema vjerovanju kršćana izgrađena na mjestu gdje je Isus Krist rođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abas je također pozvao izraelsku vladu da ispuni zahtjeve palestinskih zatvorenika koji štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima.

Prosvjednici su se okupili u Betlehemu na trgu Manger za vrijeme Trumpova posjeta u znak potpore zatvorenicima i njihove obitelji napisale su pismo Trumpu moleći ga da intervenira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abas je posjetio Trumpa u Washingtonu ranije ovog mjeseca i obojica su prisustvovala summitu u saudijskome glavnom gradu Rijadu, gdje je Trump  počeo svoj prvi inozemni put kao američki predsjednik.

Budući da je Trump ponovno zauzeo tvrdo stajalište prema Iranu u ponedjeljak ohrabrujući izraelske vođe da ujedine sa svojim arapskim susjedima protiv zajedničkog neprijatelja, Teheran nije bio spomenut u njegovu govoru u Betlehemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako ste jezgrovito primijetili da zajedničke opasnosti pretvaraju neprijatelje u partnere", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak te dodao da arapski vođe koji su se s Trumpom sastali u Saudijskoj Arabiji mogu pomoći u stvaranju uvjeta mira na Bliskom istoku.

Predviđeno je da Trump posjeti memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu gdje će položiti vijenac prije no što posjeti Izraelski muzej  gdje će održati govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije tijekom dana nastavlja put u Rim.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo