'virus iz Wuhana' / Trump je na Twitteru opet dignuo buru rasističkim komentarom: 'Ogorčeni smo!'

Image
Foto: AP Images

Kineski mediji tjednima osuđuju uporabu izraza "kineski virus", žele izbjeći stigmatizaciju

17.3.2020.
12:48
AP Images
VOYO logo

Službeni Peking u utorak je izrazio "duboku ogorčenost" zbog poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa objavljene na Twitteru u kojoj pandemiju Covid-19 naziva "kineskim virusom" čime stigmatizira tu zemlju.

''Kineski virus''

Diplomacija i kineski mediji tjednima osuđuju uporabu izraza "kineski virus" ili  "virus iz Wuhana" čemu pribjegavaju pojedini američki dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države snažno će podržati sektore kao što su zrakoplovne kompanije i druge, a koji su posebno pogođeni kineskim virusom", napisao je u ponedjeljak navečer Trump na Twitteru.

I drugi članovi njegove vlade rabili su slične izraze, no američki predsjednik sve do jučer to nije činio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko smo ogorčeni, snažno se protivimo uporabi tog izraza", rekao je na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Trpe i Amerikanci azijskog podrijetla

"Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i međunarodna zajednica jasno su se usprotivile povezivanju virusa sa specifičnim državama ili regijama i protiv su svake stigmatizacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uporaba "rasističkih i ksenofobnih imena kojima se odgovornost za epidemiju pripisuje drugim državama samo pokazuje neodgovornost i neznanje pojedinih politika", napisala je u utorak u komentaru službena kineska agencija Xinhua.

Trumpov 'tvit' nije dobro primljen ni u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajednica Amerikanaca azijskog podrijetla, a to su ljudi kojima VI služite - već trpi. Nepotrebno je da vi dodatno hranite netrpeljivost", 'tvitao' je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

Bez konačnih  znanstvenih rezultata o podrijetlu virusa koji je prvi put otkriven u prosincu u kineskome gradu Wuhanu, Peking se protivi stigmatizaciji Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prošli tjedan na Twitteru iznio je hipotezu da je američka vojska uvezla virus u Kinu, ali za to nije iznio dokaze.

Takve hipoteze odbacio je kao "dezinformacije i glasine" američki državni tajnik Mike Pompeo, ali i on sam je ranije koronavirus spominjao kao "virus iz Wuhana" protivno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo