nezadovoljan blokadom / Trump nesretan jer ne može imenovati svoje ljude: Oba doma Kongresa ne zasjedaju kao inače zbog pandemije

Image
Foto: Ap images

Trump se žalio da neki od njegovih kandidata mjesecima čekaju potvrdu imenovanja

16.3.2020.
8:39
Ap images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kongresu prekidom zasjedanja, nezadovoljan blokadom imenovanja sudaca i dužosnika.

Preporuke stručnjaka

"Ako Zastupnički dom ne pristane na prekid zasjedanja, iskoristit ću svoje ustavne ovlasti i sam prekinuti zasjedanje oba doma", kazao je Trump novinarima u ružičnjaku Bijele kuće, sazvanima na brifing o pandemiji koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongresmeni nisu u Washingtonu još od ožujka zbog preporuka vladinih dužnosnika i zdravstvenih stručnjaka Amerikancima da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Kao što je i uobičajeno u takvom slučaju, Zastupnički dom i Senat nastavljaju s redovnim 'pro-forma' kratkim sjednicama koje katkada traju kraće od jedne minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok se takve sjednice održavaju, predsjednik po zakonu ne može imenovati dužnosnike ako ih prethodno ne odobri Senat.

"Aktualna praksa odlaska iz grada dok se istodobno održavaju lažne pro-forma sjednice predstavlja zanemarivanje dužnosti", kazao je Trump. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik može prekinuti zasjedanje Kongresa samo ako dva doma ne mogu postići formalni dogovor o prekidu. Nijedan predsjednik nije do sada koristio te ovlasti. 

Trump se žalio da neki od njegovih kandidata mjesecima čekaju potvrdu imenovanja a potom je zaprijetio da će prisiliti Kongres na prekid zasjedanja. Priznao je da bi takav potez bio pravno osporen ali je uvjeren da bi tu bitku na kraju dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno ćemo biti osporeni pred sudom, vidjet ćemo tko će pobijediti", kazao je Trump. 

Predsjednik tvrdi da su imenovanja koja traži važna za suzbijanje pandemije ali nije objasnio zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo