njegova vanjska politika / Trump o turskoj ofenzivi na Kurde: 'Kao kod djece, pustite ih da se potuku pa ih razdvojite'

Image
Foto: AP Images

Turska je pristala na zahtjev SAD-a za obustavom operacija

18.10.2019.
13:38
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump usporedio je sukobe između turskih snaga i Kurda na sjeveroistoku Sirije sa svađom između djece, javlja BBC.

''Kao kod djece, morate ih pustiti da se bore, a zatim ih razdvojite'', rekao je Trump na skupu  u Teksasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je pristala na zahtjev SAD-a za obustavom operacija ukoliko kurdski borci napuste granično područje. Raste zabrinutost zbog mogućih ratnih zločina Turske i savezničkih snaga, od kada je ofanziva počela 9. listopada.

Postoji strah od etničkog čišćenja

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo je napad protiv kurdskih snaga u Siriji nakon što je Trump objavio da povlači američke snage iz sirijske granične regije sa sjeveroistočnom s Turskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je cilj gurnuti kurdske militante, koje Turska smatra teroristima, dalje od sjevera Sirije i stvoriti "sigurnu zonu" za preseljenje do dva milijuna sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Izvještava se da je između 160.000 i 300.000 ljudi napustilo svoje domove otkad su borbe započele, a postoji bojazan da bi turska operacija mogla dovesti do etničkog čišćenja lokalnog kurdskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan bacio Trumpovo pismo u smeće

Zbog ostavljanja na cjedilu Kurda, koji su bili ključni u porazu Islamske države u Siriji, Trump se suočio sa žestokim kritikama Republikanaca. 

Ranije ovog tjedna pojavilo se izvanredno pismo Donalda Trumpa turskom predsjedniku Erdoganu, u kojem je poručio turskom čelniku da "nije budala", a turski su izvori rekli BBC-u da je Erdogan to pismo bacio u smeće. Ali u četvrtak, u Teksasu, Trump branio je svoje rješavanje krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je nekonvencionalno što sam učinio", rekao je svojim pristalicama. "Rekao sam da će se morati malo boriti...Borili su se nekoliko dana i to je bilo prilično žestoko."

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo