Ukrajinska kriza / Trump otkazao susret s Putinom: 'Veselim se novom važnom summitu čim se ta situacija riješi'

Image
Foto: AP

Trump se odlučio na taj potez zbog ruske zaplijene ukrajinskih plovila nedaleko od Krima

29.11.2018.
20:22
AP
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je iznenada otkazao sastanak s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, koji se trebao održati na summitu G20 u Argentini ovoga tjedna, zbog ukrajinske krize.

"Na temelju činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da je najbolje za sve strane otkazati moj ranije dogovoreni sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom. Veselim se novom važnom summitu čim se ta situacija riješi!", napisao je Trump na Twitteru nakon što je otputovao na summit G20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpova objava došla je sasvim neočekivano jer je otprilike sat vremena prije rekao novinarima da će se vjerojatno sastati s Putinom na summitu i da je "vrlo dobar trenutak za održavanje sastanka". 

Međutim, Trump je također rekao da će tijekom leta za Argentinu dobiti konačno izvješće o napetosti u regiji nakon što je Rusija zaplijenila ukrajinska plovila nedaleko od Krima u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je novinarima da je Trump odlučio otkazati sastanak tijekom leta za Argentinu. Dodala je da je Trump za vrijeme leta razgovarao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom te da je nazvao savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Po njezinim riječima, američka i ruska vlada također su bile u kontaktu putem telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, čini se da je ta odluka iznenadila Kremlj. Glasnogovornik Kremlja rekao je da Moskva nema službene informacije o Trumpovoj odluci te da ako je to točno, Putin će imati dodatno vrijeme za koristan sastanak na summitu G20.

Razlike u stajalištima oko Ukrajine kao i uloga Moskve u građanskome ratu u Siriji godinama su kamen spoticanja u američko-ruskim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nametnula je sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine. To je jedan od razloga zbog kojih su odnosi između Washingtona i Moskve pali na najnižu razinu od kraja hladnog rata. SAD također istražuje moguće upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., koje Moskva opovrgava. 

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo