Ubojstvo novinara / Trump: 'Saudijske vlasti su inscenirale najgore zataškavanje ikad'

Image
Foto: AP

Donald Trump je izjavio kako su saudijci imali najgore zataškavanje ikad

24.10.2018.
7:42
AP
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je rekao kako su saudijske vlasti inscenirale "najgore zataškavanje ikad" u slučaju ubojstva istaknutog novinara Jamala Khashoggija ovoga mjeseca, a Sjedinjene Države su obećale ukinuti vize nekima za koje se vjeruje da su za to odgovorni. 

Trump je govorio nekoliko sati nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan odbacio saudijski pokušaj da za Khashoggijevu smrt optuže odmetnute operativce. Erdogan je pozvao Riyadh da istraži od "vrha prema dnu" kako bi otkrio one koji stoje iza Khashoggijeve smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada, što je bio slučaj koji je izazvao zgroženost u svijetu i pokvario odnose između Riyadha i Washingtona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara u Ovalnom uredu Bijele kuće kako je do Khashoggijeva ubojstva moglo doći Trump je rekao: "Imali su vrlo lošu prvotnu zamisao. Izvedena je loše, a zataškavanje je bilo jedno od najgorih u povijesti zataškavanja".

Khashoggi, kritičar saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, boravio je u Sjedinjenim Državama i pisao je kolumne za The Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpovi komentari zadnjih dana su se kretali od prijetnja Saudijskoj Arabiji "veoma ozbiljnim" posljedicama i spominjanjem mogućih gospodarskih sankcija do pomirljivijih riječi u kojima naglašava ulogu te zemlje kao saveznika SAD-a protiv Irana i islamističkih militanata kao i velikog kupca američkog oružja.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je Trump rekao kako su saudijski dužnosnici postupali loše u slučaju Khashoggi. "Loš posao, nije trebalo nikad ni pomisliti na njega. Netko je  stvarno zabrljao. I imali su najgore zataškavanje ikad", rekao je Trump.

Trump nije govorio o tome tko misli da je na kraju odgovoran. Ali državni tajnik Mike Pompeo je rekao da su Sjedinjene Države identificirale neke od dužnosnika saudijske vlade i sigurnosti za koje vjeruju da su uključeni u Khashoggijevo ubojstvo i da će poduzeti odgovarajuće mjere uključujući ukidanje američkih viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se kriza razvijala tijekom zadnja tri tjedna Saudijska Arabija je mijenjala svoj stav glede slučaja Khashoggi. Riyadh je prvotno zanijekao da zna išta o Khashoggijevoj sudbini da bi u subotu rekao kako je ubijen u tučnjavi u konzulatu, što je objašnjenje koje je sa sumnjom dočekalo nekoliko zapadnih vlada dovodeći do zategnutih odnosa s najvećim svjetskim izvoznikom nafte.

Saudijski državni mediji rekli su u subotu kako je kralj Salman otpustio petoricu dužnosnika zbog ubojstva koje je izveo 15-člani tim ubojica, uključujući Sauda al-Qahtanija, bliskog suradnika koji je vodio društvene medije za princa Mohammeda. Prema dva obavještajna izvora Qahtani je upravljao ubojstvom Khashoggija dajući zapovijedi putem Skypea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralj Salman (82) je predao dnevno upravljanje Saudijskom Arabijom u ruke 33-godišnjeg princa prijestolonasljednika.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo