Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Odlučan je

Trump smanjuje broj vojnika u Njemačkoj: 'Štitimo ih i oni su delinkventni. To nema smisla'

Trump je istaknuo kako je njegova odluka o povlačenju trupa kazna Njemačkoj jer prisustvo vojnika podstiče ekonomiju

Image
Foto: AP Images/Shutterstock
Hina/ 16.6.2020. u 7:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Države smanjiti broj američkih trupa raspoređenih u Njemačkoj na 25.000, što je smanjenje od oko 9.500.

Sjedinjene Države sada imaju oko 34.500 vojnika u Njemačkoj, što je znatno manje nego tijekom "Hladnog rata", kada je Njemačka bila u žarištu američkih i napora NATO-a da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza. Posljednjih desetljeća Njemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna točka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Obraćajući se novinarima, Trump je kazao kako Njemačka ne troši dovoljno novca na obranu kao što to zahtjeva NATO, nazvavši dugogodišnju saveznicu "delikventom". Naime, Njemačka nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine, o potrošnji od najmanje dva posto BDP-a za obranu do 2024.

"Dakle, štitimo Njemačku i oni su delinkventni. To nema smisla. Pa rekao sam, srušit ćemo brojku na 25.000 vojnika", rekao je Trump dodavši: "Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trump je istaknuo kako je njegova odluka o povlačenju trupa kazna Njemačkoj jer prisustvo vojnika podstiče ekonomiju.

"To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Njemačkoj i u toj zemlji troše ogromne količine novca. Okolina tih baza je veoma napredna. Dakle, Njemačka uzima, a onda povrh toga se u trgovini s nama ponaša vrlo loše," dodao je američki predsjednik.

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

To je prva službena potvrda smanjenja broja vojnika

Njegov istup predstavlja prvu službenu potvrdu smanjenja broja vojnika u Njemačkoj, o čemu je 5. lipnja prvi izvijestio Wall Street Journal, a kasnije Reutersu potvrdio visoki američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Objava Trumpovih planova da iz Njemačke, jedne od glavnih saveznica SAD-a, izmjesti 9.500 vojnika razljutila je njemačke dužnosnike i izazvala zabrinutosti u Kongresu SAD-a da se zemlja povlači sa svjetske pozornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka veleposlanica u SAD Emily Haber izjavila je u ponedjeljak da američke trupe nisu bile tu da brane Njemačku, već da brane transatlantsku sigurnost, dodavši kako je Berlin obaviješten o planu smanjenja trupa.

O toj odluci nije se unaprijed razgovaralo s Njemačkom ili drugim članicama NATO-a, a ni Kongres SAD, nije službeno obaviješten, zbog čega su se pismom pobunila 22 republikanska člana Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa kazavši da će smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj "naštetiti nacionalnoj sigurnosti i ohrabriti rusku agresiju".  

"Prijetnja koju predstavlja Rusija nije se smanjila i vjerujemo da će znaci slabljenja posvećenosti SAD-a NATO-u podići rusku agresivnost", napisali su zastupnici vladajuće stranke.

Senator Jack Reed iz Demokratske stranke, koji je rangiran u Odboru Senata za oružane snage, kritizirao je Trumpov potez kao "još jednu uslugu" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 16.6.2020. u 7:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
putinova 'željezna dama'

Stvari izmiču kontroli! Putinova TV voditeljica poziva na likvidacije generala odgovornih za poraz kod Limana!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba