upozorio vojsku / Trump ukida pomoć: Migrantsku karavanu prema granici nazvao pitanjem nacionalnog interesa

Image
Foto: AP Images

Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku

22.10.2018.
17:24
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike pitanje od nacionalnog interesa te da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji. Trump, u seriji postova na Twitteru, nije objavio druge detalje o akcijama svoje administracije.

"Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a", napisao je Trump u tvitu te dodao: "Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to pitanje od nacionalnog interesa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Guatemala, Honduras i El Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo", napisao je Trump. 

Tisuće muškaraca, žena i djece napredovalo je 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudada Hidalgoa, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas. Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se "poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio" val ilegalnih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da "ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag". Trump i republikanci podgrijavaju temu karavane u završnici predizborne kampanje kako bi na pitanju migranata mobilizirali potporu birača za republikanske kandidate za Predstavnički dom i Senat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo