OBRUČ OKO PJONGJANGA / Trump ukida sankcije: 'U Sjevernoj Koreji jako pate. U jako dobrim vezama sam s Kim Jong-unom'

Image
Foto: AP Images

S obzirom na to jednostavno sam mislio da u ovom trenutku nisu potrebne dodatne sankcije, kazao je Trump

30.3.2019.
8:03
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump pozvao se na "patnju" Sjevernokorejaca u obrazloženju svoje odluke o poništenju sankcija koje je njegova vlastita vlada bila uvela kako bi stegnula obruč oko Pjongjanga.

"U Sjevernoj Koreji jako pate (...) i jednostavno sam mislio da u ovom trenutku nisu potrebne dodatne sankcije", rekao je Trump u razgovoru s novinarima u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne znači da to neću učiniti kasnije", dodao je, istaknuvši da želi sačuvati dobre odnose sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom s kojim se krajem veljače u Hanoju susreo na drugom summitu koji se završio neuspjehom.

"U jako dobrim vezama sam s Kim Jong-unom, razumijemo se (...) Jako je važno sačuvati takav odnos koliko je god to moguće", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko ministarstvo financija je 21. ožujka objavilo da uvodi sankcije dvama kineskim brodarima pod optužbom da su unatoč međunarodnim sankcijama poslovali sa Sjevernom Korejom.

Sutradan, na opće iznenađenje i u stanovitoj zbrci Trump je u poruci na Twitteru napisao da je naredio "povlačenje" sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neoprezna naivnost je već dosta opasna. Očita nestručnost i zbrka u Bijeloj kući je još gora stvar", reagirao je demokratski zastupnik Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma.

Zbog svog nuklearnog arsenala Pjongjang je zaradio niz dojmljivih UN-ovih sankcija koje su se uvodile iz godine u godinu. U 2017. na prijedlog SAD-a Vijeće sigurnosti je jednoglasno donijelo tri paketa sankcija kojima je zabranjen izvoz željeza, ugljena, tekstila i ribe iz Sjeverne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo