VELIKI REFORMATOR / Trump želi srezati poreze tvrtkama i imućnima: najavio najveće promjene u poreznom sustavu u posljednja tri desetljeća

Image
Foto: AP

Trump tvrdi da bi reforma donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase

27.9.2017.
20:46
AP
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je predložio najveće promjene u poreznom sustavu u posljednja tri desetljeća - plan kojim bi se srezale poreze za tvrtke i imućne, ali ga očekuje borba u Kongresu s obzirom da mu demokrati nisu nikako naklonjeni, a vlastita stranka je podijeljena.

Zakonodavci su sveobuhvatniju reformu poreznog sustava desetljećima zaobilazili u širokom luku, piše Reuters i podsjeća da je posljednja porezna reforma provedena 1986. Trump tvrdi da bi reforma poreznog sustava donijela veliko olakšanje Amerikancima srednje klase. Bijela kuća je priopćila da bi prema tom prijedlogu prihodi tipičnih obitelji srednje klase bili u manjoj mjeri podložni saveznom porezu na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je skovan tijekom višemjesečnih razgovora Trumpovih pomoćnika i vodećih republikanaca u Kongresu. U njemu se predlaže smanjenje poreznih stopa na korporativni prihod, rezanje poreza na prihode tvrtki kojima se porezi ne obračunavaju na razini korporacija već se vlasnici tvrtki oporezuju prema porezu na individualnu dobit. Većina tvrtki u SAD-u, njih oko 95 posto, su takve tzv. "pass-through" tvrtke.

Planom se predviđa i rezanje poreznih stopa na najviše prihode pojedinaca, a ukinut će se uvelike korištene porezne olakšice kojima se pogoduje stanovnicima u državama s visokim porezima u kojima dominiraju demokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike kompanije su zadovoljne, dok su demokrati izrazili protivljenje. Republikanci nikako da ostvare neki važniji uspjeh na zakonodavnom planu otkako je Trump u siječnju prisegnuo za predsjednika, iako kontroliraju i Bijelu kuću i oba doma Kongresa.

Prijedlog predviđa 20 postotnu poreznu stopu na korporativni dohodak, što je smanjenje u odnosu na sadašnjih 35 posto. Tvrtke u Sjedinjenim Državama plaćaju visoke poreze prema svjetskim standardima i traže smanjenje poreza već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezni okvir bi uspostavio 25 postotnu poreznu stopu za poduzetnički dohodak iz "pass-through" tvrtka. Brookings Institution procjenjuje da su 95 posto američkih tvrtka koje su obično mala privatna poduzeća.

Prema sadašnjem poreznom zakonu poduzetnički profiti se prenose na vlasnike kao osobni dohodak koji se često oporezuje prema najvišoj stopi od 39.6 posto za individualni dohodak.  Prijedlog namjerava konsolidirati sadašnjih sedam poreznih stopa u tri od 12 posto, 25 posto i 35 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo