planovi postali službeni / Trumpa tužili jer je zabranio služenje transrodnih osoba u oružanim snagama Sjedinjenih Država

Image

Transrodni vojnici i članovi američke vojske podnijeli su u ponedjeljak dvije tužbe protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da im zabrani služenje

28.8.2017.
22:55
VOYO logo

Transrodni vojnici i članovi američke vojske podnijeli su u ponedjeljak dvije tužbe protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da im zabrani služenje u oružanim snagama Sjedinjenih Država. 

Trump je u petak potpisao memorandum kojim ukida mjeru svoga prethodnika Baracka Obame koji je od lipnja 2016. dopustio transrodnim osobama da služe u vojsci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) podnijela je tužbu u Baltimoreu u ime šest transrodnih članova oružanih snaga, a Lambda Legal u Seattleu u ime tri transrodna klijenta od kojih se dvoje žele pridružiti vojsci, a jedan je već služi. 

Trump je u srpnju obznanio da kani izdati zabranu napisavši na Twitteru da transrodnim osobama neće biti dopušteno da služe u vojsci "u bilo kojem svojstvu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak su njegovi planovi postali službeni te je istaknuo da treba provesti dodatna istraživanja o tome potkopavaju li transrodne osobe "vojnu djelotvornost i ubojitost, poremećuju koheziju jedinice ili porezna izdvajanja za vojsku". 

Josh Bock iz ACLU-a priopćio je kako svaka Trumpova tvrdnja kojom opravdava svoju odluku može biti odbačena procjenom samog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućavanje transrodnim muškarcima i ženama da otvoreno služe, kao i pružanje potrebne zdravstvene usluge, ničime ne šteti vojnoj spremnosti ili koheziji jedinica", napisao je Block.

Memorandumom se ministarstvu obrane zabranjuje i da plaćaju operacije promjene spola, osim u slučajevima gdje je ono već počelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo