hvalio se previše / Trumpov neugodnjak u UN-u: 'Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu'

Image
Foto: AP Images

Izjava američkog predsjednika da je njegova administracija postigla više od bilo koje druge izazvala je podsmijeh

25.9.2018.
19:43
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump napao je u utorak u Ujedinjenim narodima Iran optuživši ga da sije "kaos, smrt i razaranje" po Bliskom istoku. Obraćajući se Općoj skupštini UN-a u New Yorku, branio je odluku o izlasku SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Trump se pohvalio da je njegova administracija postigla "više od bilo koje druge" u američkoj povijesti. Njegove izjave izazvale su podsmijeh u dvorani, na što je Trump uzvratio: "Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je u redu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je jači, bogatiji i sigurniji, ustrajao je Trump. Branio je svoju administraciju u pogledu zatopljavanja odnosa sa Sjevernom Korejom i zaoštravanja s Kinom. Jedna od ključnih točaka njegova govora bilo je pravo Amerike da ide svojim putem. "Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom", rekao je Trump.

"SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet", dodao je. Trump se obrušio na Iran rekavši da njegovo vodstvo "sije kaos, smrt i razaranje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne poštuju svoje susjede, granice ni suverena prava nacija. Umjesto toga, iranski čelnici koriste nacionalne resurse za vlastito bogaćenje i za širenje zločina diljem Bliskog istoka i šire", kaže Trump.

Američku odluku o ponovnom uvođenju sankcija pozdravile su druge bliskoistočne države, tvrdi on. Sporazum s Iranom postignut u mandatu predsjednika Baracka Obame doveo je do toga da je ta zemlja ograničila svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. Iran uporno optužuje Trumpa da protiv Teherana vodi "psihološki rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Sjevernoj Koreji, Trump je rekao da je njegov susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom u Singapuru u srpnju doveo do razvoja događaja kakav se nekoliko mjeseci ranije nije mogao ni zamisliti.

Istaknuo je da su sjevernokorejske rakete i projektili prestali letjeti uokolo i da su prekinuti nuklearni pokusi. "Uz potporu brojnih ovdje prisutnih zemalja, počeli smo surađivati sa S.Korejom kako bi spiralu sukoba zamijenili smionom i novom potragom za mirom", naglasio je Trump. Dodao je kako uskoro očekuje drugi sastanak na vrhu s Kimom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo