napetosti na istoku / Trumpov odgovor Kimu: američki bombarderi letjeli nad Korejskim poluotokom zbog Sjeverne Koreje

Image
Foto: AP

Bombarderima B-1B u misiji su se pridružili borbeni zrakoplovi iz Japana i Južne Koreje

30.7.2017.
9:40
AP
VOYO logo

WASHINGTON - Dva američka bombardera letjela su tijekom subote deset sati u misiji nad Korejskim poluotokom kao svojevrstan odgovor na najnovije sjevernokorejsko probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, objavile su američke pacifičke zračne snage.    

Bombarderima B-1B u misiji su se pridružili borbeni zrakoplovi iz Japana i Južne Koreje, navele su u priopćenju američke zrakoplovne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova akcija je "izravan odgovor" na sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), izvedeno u petak i 3. srpnja, navodi se u priopćenju.

"Diplomacija ostaje najvažnije sredstvo, no imamo odgovornost prema svojim saveznicima i svojom nacijom pokazati našu nepokolebljivu odlučnost dok se planira scenarij za najgori slučaj", kazao je u priopćenju zapovjednik pacifičkih zrakoplovnih snaga Terrence  O'Shaughnessy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo odgovoriti brzom, smrtonosnom i nadmoćnom snagom na mjestu i u vremenu koje odaberemo", kazao je O'Shaughnessy dodavši da Sjeverna Koreja "ostaje najurgentnija prijetnja regionalnoj stabilnosti".

Američki zrakoplovi poletjeli su s otoka Guama u zapadnom Tihom oceanu i doletjeli na Korejski poluotok preletjevši japanski zračni prostor, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da je posada tijekom misije uvježbavala presretanje i zauzimanje formacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump vrlo razočaran Kinom zbog Sjeverne Koreje

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na svom Twitter računu da je "vrlo razočaran" Kinom zbog toga što nije napravila dovoljno kako bi se zaustavio sjevernokorejski nuklearni program.

Kako u nedjelju prenosi BBC, Trump je uz to naveo kako neće dopustiti da Kina "ne poduzima ništa" vezano uz problem Sjeverne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar je uslijedio samo dan nakon što je Pjongjang u petak testirao svoju drugu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u mjesec dana.

Sjeverna Koreja nakon ovog testiranja je ustvrdila kako je sada cijeli teritorij Sjedinjenih Država u dometu njezina naoružanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je u subotu osudila sjevernokorejsko lansiranje i pozvala sve strane na suzdržanost.

No američki predsjednik izrazio je frustriranost kineskim odgovorom, povezujući američki trgovinski deficit u odnosima s Kinom s politikom oko Sjeverne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo sam razočaran Kinom. Naši blesavi bivši čelnici dopustili su im da kroz trgovinu uzmu stotine milijardi dolara godišnje, no oni ipak ne rade NIŠTA za nas u pitanju Sjeverne Koreje, samo pričaju", napisao je Trump u dva uzastopna tvita. 

"Nećemo dopustiti da se to nastavi. Kina bi mogla vrlo lako riješiti ovaj problem", napisao je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, ujedno je njezini najbliži ekonomski i trgovinski partner.

Predsjednik Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarali su o Sjevernoj Koreji tijekom razgovora koje su vodili ranije ove godine, nakon kojih su američki dužnosnici objavili kako dvije zemlje rade na "nizu opcija" kako bi zaustavili Pjongjang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No od tada je Sjeverna Koreja izvela dva testiranja interkontinentalnih balističkih raketa.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo