PRAVO NA IZBOR / Trumpovi suci na ispitu: Američki Vrhovni sud odlučuje o osjetljivom pitanju pobačaja

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Presuda je moguća u proljeće, u jeku kampanje za predsjedničke izbore 2020.

4.10.2019.
23:08
AP Images
VOYO logo

Vrhovni sud Sjedinjenih Država pristao je u petak baviti se zakonom savezne države Louisiane koji optužuju da ograničava pristup pobačaju, u krajnje osjetljivom predmetu koji će imati vrijednost ispita za nove sudce što ih je imenovao republikanski predsjednik Donald Trump.

Devetero sudaca će raspravljati o meritumu zakona koji je 2014. donijela ta konzervativna južna savezna država i kojega su stupanje na snagu zaustavili zimus u posljednjem času.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst predviđa obvezu za liječnike koji pristaju obavljati pobačaj da imaju odobrenje za rad u bolnici koja mora biti manje od 50 kilometara udaljena od mjesta obavljanja pobačaja.

Zagovornici prava na pobačaj ističu da su to prestrogi uvjeti i da samo jedan liječnik i jedna klinika u čitavoj državi mogu ispuniti taj uvjet. To je nedovoljan broj, kažu, za oko 10.000 pobačaja koliko ih se obavi svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Louisiane je tu mjeru opravdala pozivajući se na moguće komplikacije i potrebu da se, u slučaju problema, žena može prevesti u najbližu bolnicu.

Nakon postupka koji je trajao godinama, prizivni sud je odlučio da zakon u veljači može stupiti na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi su se protivnici tada obratili Vrhovnom sudu po žurnom postupku i potonji je, dan prije nego je trebao stupiti na snagu, zaustavio primjenu zakona tijesnom većinom (pet od devet sudaca) ne očitujući se o meritumu zakona.

Zato je devetero sudaca objavilo u petak da će o tom zakonu razglabati na zasjedanju 2019-2020 Saslušanje bi se moglo održati u siječnju, a presuda je moguća u proljeće, u jeku kampanje za predsjedničke izbore 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo