KAKAV ZAOKRET / Trumpu se trese stolac! Republikanci mu okreću leđa i spremaju prvi opoziv u povijesti SAD-a

Image
Foto: AP Images

Američki predsjednik ima razloga za brigu te mora početi lobirati kako bi zadržao poziciju

27.9.2019.
18:14
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi postati prvi u povijesti srušen opozivom i, ako je vjerovati riječima bivšega republikanskog senatora iz Arizone JeffaFlakea, takav scenarij itekako je izgledan.

Jer, na Texas Tribune Festivalu izjavio je da bi u slučaju da glasovanje o predsjednikovu opozivu u Senatu bude tajno, za to glasovalo čak 35 republikanaca. To je prvo prenio NickyWoolf, urednik lista New Statesman America, a zatim i lijevo orijentirani YouTube kanal The Young Turks te Trumpu naklonjeni Fox News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako nešto iznimna je informacija jer kad Donji dom Kongresa izglasuje pokretanje opoziva, što je izgledno s obzirom na to da u njemu većinu s 235 u odnosu na 198 imaju demokrati, slijedi drugafaza - Senat.

U njemu će predstavnici Zastupničkog doma dati svoj glas o opozivu, a većinu čine republikanci s 53 prema 45 demokrata, uz dva neovisna koji su najčešće naklonjeni demokratima. Da bi došlo do opoziva, potrebna je dvotrećinska većina od njih stotinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se uistinu 35 republikanaca okrene protiv Trumpa, to će ondabiti  potrebna većina i došlo bi do opoziva, što znači da američki predsjednik ima razloa za brigu te mora početi lobirati kako bi zadržao poziciju.

Javno mnijenje je podijeljeno, 43 posto Amerikanaca je za opoziv, 43 posto protiv opoziva, a 13 posto ih se ne može odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo