strah splasnuo / Tržište nafte ipak se smiruje i cijena barela pala je na 112 dolara. Diže se proizvodnja u SAD-u i Saudijskoj Arabiji

Image
Foto: AP IMAGES

Unatoč crnim prognozama da bi barel mogao doseći nevjerojatnih 300 dolara po barelu, čini se da ipak postoje rezerve koje mogu ublažiti cjenovni rast

13.3.2022.
7:25
AP IMAGES
VOYO logo

Kada je 8. ožujka cijena sjevernomorske nafte Brent dosegnula 131 dolar po barelu svijet se pribojavao najgorega i nekontroliranog rasta cijena.

No dogodilo se, ipak, smirivanje tržšta i danas se trguje za 112.67 dolara po barelu. Dramatične najave o 300 dolara po barelu zasad se ipak čine neosnovanima, ali vrijeme će pokazati kako će ruski napad na Ukrajinu utjecati na cijene, donosi revija HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da bi na obuzdavanje cijena mogli utjecati veliki napori američke administracije da se poveća proizvodnja nafte u SAD-u i Saudijskoj Arabiji te otvore nova tržišta koja su dosad bila pod sankcijama, poput Venezuele i Irana. Tako bi se premostile neizvjesnosti oko isporuke i prodaje ruske nafte. Također i neke druge zemlje, također proizvođačice nafte, sada su u igri za podizanje proizvodnje crnog zlata.

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Amerika trenutno proizvodi oko 2 milijuna barela nafte dnevno, što je još uvijek milijun barela dnevno manje nego prije pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezerve očigledno postoje, a Bidenova administracija sad ih pokušava otključati te dodatno smanjiti cijene nafte i  držati inflaciju pod kontrolom.

Podsjetimo, kako bi smanjila cjenovni udar energenata, hrvatska Vlada donijela je paket mjera pa je, između ostalih, na 90 dana zamrznula marže za dizelsko gorivo na 2,86 kuna za tisuću litara te za benzin na 3,46 kuna za tisuću litara. Trošarine za benzin smanjila je za 40 lipa i za 20 lipa za dizel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju smanjenja marže i trošarina, cijena benzina je 12,19 kn/l, dizela 12,53 kn/l, a plavog dizela 8,04 kn/l. Te odluke ne odnose se na cijene premium goriva te se njihove cijene mogu i dalje slobodno formirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo