krvavi prosvjedi / Tuga i bijes u Iranu! U prosvjedima sada ubijena i poznata tiktokerica: 'Bila je vesela i energična'

Image
Foto: Instagram
Image
Foto: Instagram

Najafi je bila dio iranske generacije Z i odrasla je u doba interneta i društvenih medija, svijetu o kojem njihovi roditelji nisu mogli ni sanjati

30.9.2022.
12:43
Instagram
VOYO logo

Poznata iranska tiktokerica ubijena je u prosvjedima u Iranu koji su izbili nakon što je takozvana 'moralna policija' na smrt prebila ženu koja je pritvorena jer je krivo nosila hidžab.

Hadis Najafi (23) nije otvoreno govorila o oslobađanju žena i nije bila aktivistica, no izašla je na ulice svog rodnog grada Karaja prošlog tjedna kako bi prosvjedovala protiv nametanja hiđaba, odnosno za pravo da se odijeva kako želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijena je na ulici s 20 hitaca iz vatrenog oružja od strane iranske policije. Njezina smrt dodatno je potaknula gnjev u zemlji u kojoj danima traju prosvjedi, prenosi Sky News.

Najafi je bila dio iranske generacije Z, odrasla je u doba interneta i društvenih medija, što mlade čini povezanima s ostatkom svijeta na način na koji njihovi roditelji nisu mogli ni sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je strastvena korisnica TikToka i Instagrama, gdje je dijelila svoj život s brojnim pratiteljima. Iako nije otvoreno govorila o oslobađanju žena, na svom je TikTok-u objavljivala videozapise na kojima pjeva i pleše uz popularnu glazbu. Uobičajeni bilo gdje drugdje u svijetu, njezini su TikTok videi u Irenu označeni skandaloznima.

Image
Iranka u Zagrebu za RTL /

Tisuće prosvjeduju zbog smrti mlade Iranke. Kako je živjeti u gradu u kojem vas kontrolira 'moralna policija'?

Najafi  je radila kao blagajnica u restoranu i voljela je dijeliti sadržaj o modi na svom Instagramu, uređivati kosu sa i bez hidžaba - ali samo u sigurnosti svog doma ili drugih privatnih mjesta. Njezini prijatelji opisivali su je kao veselu i energičnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hidžab je obavezan u javnosti za sve žene u Iranu, bez obzira na vjeru ili nacionalnost. Upravo to pokrivalo za glavu izazvalo je masovne prosvjede diljem države koji su izbili 16. rujna nakon što je mlada žena, Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru, gdje je bila dovedena jer je, navodno, preširoko nosila hidžab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo