u vrijeme krize / Tuniski predsjednik imenovao po prvi put imenovao premijerku: Riječ je o malo poznatoj inženjerki

Image
Foto: AP Images

Prva žena na premijerskom položaju u Tunisu, preuzet će svoju funkciju u trenutku krize

29.9.2021.
14:46
AP Images
VOYO logo

Tuniski predsjednik Kais Saied imenovao je u srijedu Najlu Bouden Romdhane, malo poznatu inženjerku s iskustvom u Svjetskoj banci (WB) za premijerku, skoro dva mjeseca nakon što je preuzeo gotovu svu vlast te su ga njegovi suparnici optužili za državni udar.

Romdhane, prva žena na premijerskom položaju u Tunisu, preuzet će svoju funkciju u trenutku krize, kada su demokratska tekovine izborene u revoluciji 2011. dovedena u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, javne financije su također dovedene u pitanje.

Po struci inženjerka geologije, Romdhane je bila odgovorna za provedbu projekata Svjetske banke u ministarstvu obrazovanja, no njezino je političko iskustvo skromno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U video poruci, Said je rekao da njezinim imenovanjem želi odati počast ženama u Tunisu te je zamolio da predloži kabinet što prije "jer smo izgubili previše vremena".

Saied je izabran 2019., a 25. srpnja ove godine 'zamrznuo' je parlament, smijenio premijera i preuzeo izvršnu vlast, što su njegovi islamistički protivnici označili iznenadnim državnim udarom, ali je on rekao da su ti potezi bili neophodni da se zemlja spasi od kolapsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
državni udar /

Predsjednik Tunisa smijenio je premijera i preuzeo sve ovlasti nakon protuvladinih prosvjeda

Image
državni udar /

Predsjednik Tunisa smijenio je premijera i preuzeo sve ovlasti nakon protuvladinih prosvjeda

Prošli tjedan je odbacio većinu ustavnih članaka, rekavši da može vladati dekretom i sam kontrolirati vladu tijekom izvanrednog stanja za koje se ne zna koliko će trajati.

Pod sve je većim domaćim i stranim pritiskom da formira novu vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Saied imenovao premijerku, agencije podsjećaju da je prošli tjedan rekao da će vlada odgovarati njemu te da može birati i smjenjivati ministre, zbog čega će uloga premijera biti manje važna nego tijekom prijašnjih administracija.

Saiedova intervencija dovela je Tunis u ustavnu krizu, izazivajući zabrinutost za budućnost demokratskog sustava, dok je on to ocijenio u skladu s ustavom i potrebnim zbog "političke paralize, visoke stope covida-19 i prosvjeda", obećavši i da to neće utjecati na prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo