'PITANJE OPSTANKA' / Turci glasaju na lokalnim izborima: Erdogan bi u velikim gradovima mogao izgubiti

Image
Foto: AP Images

Turci u nedjelju glasaju na lokalnim izborima koje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao kao pitanje opstanka zemlje

31.3.2019.
9:25
AP Images
VOYO logo

Erdogan, koji dominira turskom političkom scenom više od 16 godina zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i iznimnom umijeću vođenja kampanje, postao je istodobno i najpopularniji turski vođa u modernoj povijesti i osoba koja najviše dijeli naciju.

Međutim, mogao bi doživjeti prvi izborni poraz jer ankete pokazuju da bi njegova vladajuća stranka (AKP) mogla izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, pa čak i Istanbul, najveći turski grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 57 milijuna ima pravo glasa a pobjednici bi mogli biti poznati oko ponoći.

Zbog slabljenja gospodarstva pogođenog prošlogodišnjom valutnom krizom u kojoj je turska lira izgubila gotovo 30 posto svoje vrijednosti neki glasači mogli bi kazniti Erdogana koji vlada sve beskompromisnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj sve češćih napada na našu zemlju uoči izbora je blokiranje snažne i jake Turske", rekao je Erdogan na jednom od šest izbornih skupova na kojima je u subotu govorio u u Istanbulu.

Nedjeljni izbori na kojima će Turci glasati za gradonačelnike i ostale lokalne dužnosnike diljem zemlje, bit će prvi otkad je Erdogan prošle godine preuzeo ogromne predsjedničke ovlasti i bit će  ispit za njegovu vladu koja je pod pritiskom zbog svojih ekonomskih reformi i ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porazom u Ankari ili Istanbulu okončalo bi se gotovo četvrt stoljeća vladavine Erdoganova AKP-a ili njegovih prethodnika u tim gradovima te bi to bio simboličan udarac turskom vođi.

Ususret izborima, glavna oporbena stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i Iyi (dobra) stranka oformile su koaliciju kako bi parirale AKP-u i njihovim nacionalističkim partnerima MHP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danima prije izbora, Erdogan je održao gotovo stotinjak predizbornih skupova diljem zemlje, održavši 14 govora u različitim četvrtima Istanbula u samo dva dana i više od četiri puta u Ankari tijekom kampanje.

Erdogan je izbore opisao kao egzistencijalni izbor za Tursku, kritizirajući svoje rivale kao teroriste koji žele srušiti Tursku. Zaprijetio je da će u slučaju pobjede oporbenog kandidata u Ankari građani "platiti cijenu toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi rivali odbacili su optužbe i opis izbora kao pitanje opstanka te su upravo Erdogana optužili da je Tursku doveo u sadašnje stanje.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo