i milanović na sastanku / Turska će pomoći EU u suzbijanju migracije u zamjenu za tri milijarde eura

Image
Foto: AP Images

Turska će u zamjenu dobiti 3 milijarde eura početne pomoći za zbrinjavanje izbjeglica na svom teritoriju. Taj bi iznos kasnije mogao biti prilagođen u skladu s razvojem događaja, kaže se u nacrtu

29.11.2015.
12:35
AP Images
VOYO logo

Turska će pomoći Europskoj uniji u rješavanju migrantske krize, koja je dovela u pitanje budućnost putovanja unutar EU-a bez putovnica, u zamjenu za financijska sredstva i oživljavanje pregovora o pristupanju Ankare Uniji, navodi se u nacrtu zaključaka sa summita EU-Turska koje je Reuters dobio na uvid.

"Obje će strane, kao što je dogovoreno i s trenutačnim stupanjem na snagu, pojačati aktivnu suradnju glede migranata kojima nije nužna međunarodna zaštita sprječavanjem putovanja u Tursku i u EU, jamčenjem primjene odredbi bilateralne readmisije i brzim vraćanjem migranata, kojima nije nužna međunarodna zaštita, u njihove zemlje porijekla", navodi se u nacrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska će u zamjenu dobiti 3 milijarde eura početne pomoći za zbrinjavanje izbjeglica na svom teritoriju. Taj bi iznos kasnije mogao biti prilagođen u skladu s razvojem događaja, kaže se u nacrtu.

Osim toga, EU će otvoriti u prosincu iduće poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske Uniji, koji se odugovlače još od 2005. godine, i pripremiti daljnja poglavlja za raspravu u prva tri mjeseca iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU također namjerava ukinuti vize Turcima koji putuju u EU u listopadu 2016. pod uvjetom da Ankara ispuni određene uvjete navedene u dogovorenim smjernicama, stoji u nacrtu koji bi još mogao biti promijenjen nakon razgovora koji počinju u 16 sati. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu trebao bi se sastati i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u 16 sati, a očekuje se da će taj sastanak trajati tri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europljani su pod pritiskom, a među njima najviše njemačka kancelarka Angela Merkel, da nađu rješenje za najveći priljev ljudi od Drugog svjetskog rata, od kojih je većina došla u Njemačku.

EU će ponuditi Turskoj tri milijarde eura za iduću godinu ili dvije kako bi popravila životne uvjete za 2,3 milijuna Sirijaca koji sada žive u Turskoj u nadi da neće poželjeti otići u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi je i ublažavanje režima viza ako Turska uspori priljev migranata te oživljavanje pristupnih pregovora s Ankarom pod uvjetom da se u to uvjeri one zemlje koje ne žele da Turska ikada postane članicom EU-a.

U subotu kasno navečer, nakon sastanka izaslanika EU-a u Bruxellesu, diplomati su rekli da je dogovorena zajednička ponuda EU-a za koju se nadaju da će dobiti Davutogluov potpis. Ponudu bi trebale odobriti vlade u nedjelju prije summita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim,  postoji nervoza da bi Turska mogla zatražiti više, posebice nakon Erdoganove odluke da neće sam sudjelovati na sastanku nego da će poslati premijera.

"Turci uvijek pregovaraju do zadnje sekunde", rekao je jedan visoki diplomat EU-a. "Zašto bi ovoga puta bilo drugačije?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo