nova uhićenja / Turska policija uhitila direktora i glavnog urednika neovisnog lista Cumhuriyet

Image
Foto: AP Images

Riječ je navodno o istrazi povezanoj s nedavno pokušanim neuspjelim vojnim udarom u Turskoj, no agencija Anadolija, jednako kao i redakcija lista Cumhuriyet, ne navode točan razlog uhićenja

31.10.2016.
9:30
AP Images
VOYO logo

Turska policija uhitila je u ponedjeljak direktora uprave neovisnog dnevnog lista Cumhuriyet, javila je turska novinska agencija Anadolija dodajući da su uhićeni i glavni urednik te jedan kolumnist lista i da je izdano još 13 naloga za uhićenjem.

Riječ je navodno o istrazi povezanoj s nedavno pokušanim neuspjelim vojnim udarom u Turskoj, no agencija Anadolija, jednako kao i redakcija lista Cumhuriyet, ne navode točan razlog uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List je na svojoj web stranici potvrdio kako su glavni urednik Murat Sabuncu i kolumnist lista Guray Oz uhićeni, nakon upada u njihove stanove. 

Ured državnog odvjetnika objavio je pak da je riječ o navodnoj povezanosti s kurdskim militantima i terorističkom organizacijom koju se povezuje s turskim klerikom Fethullahom Gulenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog ureda navode kako je istraga protiv nekoliko ljudi iz tog lista pokrenuta još u kolovozu pod optužbama da su neki od napisa u tom listu legitimirali pokretanje propalog puča 15. srpnja.

Cumhuriyet, list lijeve orijentacije, sekularno usmjeren, vrlo je kritičan prema vladajućoj konzervativnoj Stranci pravde i razvoja (AKP). List je ove godine dobio Right Livelihood Award, što se smatra alternativnom Nobelovom nagradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov bivši glavni urednik Can Dundar, koji sada živi u Njemačkoj, ranije je tijekom godine osuđen na pet godina zatvora zbog objavljivanja informacije o turskoj isporuci oružja sirijskim pobunjenicima. Osuđen je zajedno s dopisnikom lista iz Ankare Erdemom Gulom.  

Predsjednik Recep Tayip Erdogan više je puta osuđivao Dundarovo djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Turskoj je još uvijek izvanredno stanje nakon neuspjelog puča u srpnju ove godine, koji je pokušao izvesti dio vojske, nakon čega su brojni mediji ušutkani i zatvoreni.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo