novi dokumenti / Turska predala SAD-u 'tri fascikla dokaza': i dalje traže izručenje Gulena

Image
Foto: AP

Bozdag je rekao kako Lynch nije izrazila ni potporu niti protivljenje za turski zahtjev da Sjedinjene Države izruče Gulena

28.10.2016.
8:16
AP
VOYO logo

Turska je predala američkom ministarstvu pravosuđa nove dokumente u potpori svome zahtjevu za izručenje muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji je u Americi, kojega Ankara optužuje da je organizirao propali pokušaj puča 15. srpnja, rekao je u četvrtak turski ministar pravosuđa. 

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag je rekao kako je na sastanku s državnom odvjetnicom Lorettom Lynch u srijedu u Washingtonu predao američkim vlastima tri nove fascikle dokaza koje su tražile zbog turskih optužbi protiv Gulena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozdag je rekao kako Lynch nije izrazila ni potporu niti protivljenje za turski zahtjev da Sjedinjene Države izruče Gulena.

Turski klerik, koji živi u samonametnutom progonstvu u Pennsylvaniji od 1999. niječe upetljanost u pokušaj puča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je ključan saveznik SAD-a u borbi protiv militanata Islamske države u Iraku i Siriji.

Turski predsjednički glasnogovornik rekao je ranije ovoga mjeseca kako izgleda da Sjedinjene Države ne razumiju ozbiljnost turskog zahtjeva za izručenje Gulena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa reklo je u priopćenju kako su Bozdag i Lynch razgovarali o tome da i u Turskoj i u Sjedinjenim Državama "izručenja podliježu pravosudnim procesima te prema tome moraju zadovoljiti standarde dokazivanja zemlje od koje se traže".

Bozdag je rekao kako fascikle koje je dao Lynch sadrže informacije i dokumente koje su američki dužnosnici tražili kada su posjetili Tursku u kolovozu, ali nije rekao kakve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa nije poduzelo nikakve korake u pokretanju procesa izručenja protiv Gulena temeljem informacija koje je do sada pružila Turska. Turska kritizira Sjedinjene Države što brže ne poduzimaju mjere u cijelom slučaju.

Turska je od pokušaja puča uhitila više od 35.000 ljudi, privela još tisuće i otpustila preko 100.000 ljudi zbog kako kaže veza s Gulenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo