Na crnoj listi / Turska sve dalje od Europe: stavljena na listu promatranja Vijeća Europe

Image
Foto: AP/Emrah Gurel

Vijeće Europe je vodeće europsko tijelo za ljudska prava koje djeluje odvojeno od EU, ali bi ova odluka mogla imati nepovoljan učinak za turske pregovore s EU

25.4.2017.
15:00
AP/Emrah Gurel
VOYO logo

BRUXELLES – Zastupnici vodećeg europskog tijela za ljudska prava u utorak su stavili Tursku na listu promatranja, istaknuvši zabrinutost oko onoga što su nazvali gušenjem otpora i kršenja prava pod predsjednikom Tayyipom Erdoganom koji u svojim rukama koncentrira sve više ovlasti.

Glasanje o otvaranju službenog postupka protiv Ankare prošlo je s 113 glasova za i 45 glasova protiv u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Članica te institucije za ljudska prava, koja djeluje odvojeno od Europske unije, je i sama Turska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Turska oporba žalit će se sudu zbog sporne odluke povjerenstva o referendumu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Oporba protiv Erdogana: traže poništenje nedjeljnog referenduma

>> Turski premijer: 'Referendum pokazao volju naroda i rasprava je time završena'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Erdogan je pobIjedio na referendumu: što to znači za Tursku?

Ova odluka mogla bi imati nepovoljan učinak na turske pregovore o ulasku u EU. Ankara je u posljednjem desetljeću postigla nedovoljan napredak prema europskoj integraciji, a to je dodatno pogoršano Erdoganovim represivnim metodama nakon pokušaja puča koji se dogodio u Turskoj prošlog srpnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenzije između EU-a i Turske narasle su uoči i nakon referenduma u toj euroazijskoj državi, kojim je Erdoganu odobreno povećanje ovlasti. On je tijekom svoje kampanje članice EU-a poput Njemačke i Nizozemske prozvao da se ponašaju poput nacista. 

Zastupnici u europskom parlamentu će u odvojenoj raspravi u srijedu razmatrati odnose s Turskom. Europski ministri vanjskih poslova raspravljat će o situaciji u petak, a europski čelnici će se također osvrnuti na tu temu kad se u subotu sastanu oko Brexita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozive na službeni prekid pregovora s Turskom oko ulaska u EU predvodi Austrija, dok su druge članice opreznije, strahujući od daljnjeg zahlađenja odnosa s tom članicom NATO saveza o kojoj europske države ovise zbog zaustavljanja priljeva migranata. 

Turska je članica Vijeća Europe s najviše slučajeva na Europskom sudu za ljudska prava, a većina slučajeva završila je u korist onih koji su je tužili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo