uvjetna sloboda / Turska: uvjetno pušteno sedam suradnika Cumhuriyeta, glavni i dalje u zatvoru

Image
Foto: AP

Turski sud je u petak odredio puštanje na privremenu slobodu sedam suradnika dnevnog oporbenog lista Cumhuriyet, ali u pritvoru do kraja procesa zadržava glavne novinare lista.

28.7.2017.
21:39
AP
VOYO logo

Sudac je naredio oslobođanje sedam optuženih među kojima je karikaturist Musa Kart, ali je odlučio zadržati četvoricu drugih, kolumnistu Kadrija Gursela, istraživačkog novinara Ahmeta Sika, glavnog urednika Murata Sabuncua i vlasnika lista Akina Atalaya.

Državni odvjetnik je tražio puštanje na uvjetnu slobodu samo petorice optuženih, ali sudac je tu mjeru odlučio primijeniti na njih sedmoricu, isključivši iz toga glavna pera lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno se sudi 17-orici novinara, čelnika i drugih sadašnjih i prošlih suradnika Cumhuriyeta pod optužbom da su pomagali raznim "naoružanim terorističkim organizacijama" te im prijeti do 43 godine zatvora.

Među optuženima 11 je u pritvoru, od kojih bi sedmoro trebalo biti pušteno, dok četvorica ostaju u pritvoru, i oni su većinom tamo već devet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica ih povezuje sa kurskim sepataristima PKK, skupinom krajnje ljevice i pokretom klerika Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama, a Ankara ga optužuje da je mozak državnog udara u srpnju 2016.

Cumhuriyet, list osnovan 1924., ima reputaciju nanošenja neugodnih udaraca vlasti, a suđenje o kojem je riječ list osuđuje kao politički motivirano kako bi se srušila jedna od posljednjih utvrda neovisnog tiska u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo