jačanje odnosa / Turski predsjednik Erdogan uskoro dolazi u Zagreb, potvrdio je turski ministar vanjskih poslova

Image
Foto: AP

'Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH', kazao je Cavusoglu

17.6.2022.
17:12
AP
VOYO logo

Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova najavio je skori dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Zagreb. Poručio je da se nada pozitivnom ishodu pregovora oko izbornog zakona između hrvatske i bošnjačke strane u BiH, prenosi The Global Frontier.

Cavusoglu i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman stigli su zajedno u Zagreb, avionom turskog šefa diplomacije, nakon sudjelovanja na Prespa Forumu na Ohridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica ministara razmijenila su zahvale na pomoći koju je Hrvatska pružila Turskoj tijekom velikih požara prošle godine, te Turska Hrvatskoj nakon razornih potresa 2020. godine.
Grlić Radman je rekao da između dviju država „ne postoji nijedno otvoreno bilateralno pitanje”, a Cavusoglu da se ti odnosi temelje „na velikom prijateljstvu”.

Turski ministar najavio je „skori dolazak” turskog predsjednika u Zagreb, ali bez više detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio razgovora dvojice ministara odnosio se na situaciju u Bosni i Hercegovini u koju Cavusoglu putuje već u petak, nakon susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Image
KRITIZIRAO PREMIJERA /

Milanović: 'Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti. Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana'

Image
KRITIZIRAO PREMIJERA /

Milanović: 'Plenković šuti kao maca, kao mali zeko šuti. Neka napadne Macrona, neka napadne Erdogana'

„Stav Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH”, rekao je Cavusoglu koji se nedavno u Istanbulu sastao sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, potom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, pa s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Ohridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrani”, kazao je Cavusoglu koji će se u toj zemlji sastati s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem te posjetiti grob bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu”, naglasio je.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo