Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
odlučan u namjeri

Turski predsjednik želi kriminalizirati bračnu nevjeru: 'Dosad smo se dodvoravali EU-u, ali pogriješili smo'

Kriminalizacija preljuba je tema rasprava u Turskoj već desetljećima. 1996. godine ustavni je sud ukinuo zakon koji je dotad važio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama

Image

Erdogan

Foto: AP Images
Vijesti.hr/ 27.2.2018. u 13:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je svoje sunarodnjake da razmisle o proglašenju bračne nevjere kao nezakonite radnje te je naglasio kako je odgađanje iste odluke 2004. godine bila pogreška, piše Independent.

"Mislim da je sad pravo vrijeme da ponovno raspravimo pitanje preljuba s obzirom na to da naše društvo sada ima drugačiji moralni stav", rekao je Erdogan nakon govora u tuskom parlamentu.

"Prvi put ovo smo predložili 2004. godine, no tad smo odluku odgodili kako bismo bili u skladu s EU propisima, no pogriješili smo", uvjeren je turski predsjednik. 

Turska je odustala od prvog pokušaja ove promjene jer je 2004. godine poduzimala mjere potrebne kako bi postala članica Europske unije, no društvena klima u posljednjih se 14 godina u Turskoj uvelike promijenila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tako se čini se da turski predsjednik, koji si uzima sve više prava, sada doista ima namjeru ostvariti ono što nije prije 14 godina.

Kriminalizacija preljuba je tema rasprava u Turskoj već desetljećima. 1996. godine ustavni je sud ukinuo zakon koji je dotad važio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama. Prema njemu, žene su se smatrale preljubnicima nakon jednog čina preljuba, a muškarci samo ako su bili u dugotrajnoj vanbračnoj vezi.

Upravo se čita

Treba napomenuti i kako su odnosi Turske i Europske unije poprilično narušeni, posebice od sirijske krize, te kako se po pitanju pristupanja Turske u europsku zajednicu već godinama ne čini gotovo ništa. 

Vijesti.hr/ 27.2.2018. u 13:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba