velik izazov za eu / Tusk: 'Ne riješi li Europa u iduća dva mjeseca migrantsku krizu, Schengen bi mogao propasti'

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

"Statistika za božićno razdoblje nije ohrabrujuća, s ulaskom više od 2000 migranata dnevno", rekao je Tusk

19.1.2016.
18:31
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Europi je preostalo najviše dva mjeseca da migrantsku krizu stavi pod kontrolu ili će se schengenska zona slobodnog prijelaza granica urušiti, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na zasjedanju Europskog parlamenta.

"Imamo najviše dva mjeseca da stvari stavimo pod kontrolu", kazao je Tusk i upozorio da će u protivnom Schengen pasti. Također je istaknuo da će EU "propasti kao politički projekt" ukoliko neće moći kontrolirati svoje vanjske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Statistika za božićno razdoblje nije ohrabrujuća, s ulaskom više od 2000 migranata dnevno", dodao je Tusk. Prema njegovim riječima, summit EU-a 17. i 18. ožujka bit će "posljednji trenutak za provjeru da li naša strategija funkcionira".

"Ako ne, suočit ćemo se s ozbiljnim posljedicama poput pada Schengena", upozorio je Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljani 26 zemalja schengenske zone mogu slobodno putovati diljem bloka, bez putovnica i graničnih provjera, na što podsjeća i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Nisam siguran da bi oko 1,7 milijuna radnika koji svakodnevno prelaze naše granice bili sretni zbog ukidanja schengena, a prijevozničke tvrtke sigurno ne bi htjele da ih pogode financijsku gubici", kazao je Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU se suočava s najvećim migrantskim izazovom od Drugog svjetskog rata, s više od milijun ljudi koji su ušli u Uniju prošle godine. Neke zemlje Schengena su u nastojanju da ograniče priljev migranata počele ponovo uvoditi kontrole unutarnjih granica u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo