Iz župe u župu / Tužio Benedikta XVI. jer nije spriječio svećenika pedofila, a poslije je i svjedočio lažno da ne zna ništa

Image
Foto: Shutterstock

Ratzinger je 1980. bio nadbiskup. Premda je poslije tvrdio da nema pojma, naknadno je morao priznati da je znao o kakvom je čovjeku riječ

22.6.2022.
21:51
Shutterstock
VOYO logo

Muškarac koji je kao dječak bio žrtvom katoličkog svećenika pedofila iz Njemačke, tužio je papu u miru Benedikta XVI. i još nekoliko visokih crkvenih dužnosnika kao one koji su "znali sve okolnosti i u najmanju ruku prihvatili da je riječ o opetovanom prijestupniku".

Vijest su objavili Die Zeit, Bayerische Rundfunk i istraživačko udruženje Correctiv. Tužitelj je postupak pokrenuo na Zemaljskom sudu u Traunsteinu, gradiću na krajnjem jugu Bavarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Serijski silovatelj djece /

Benedikt XVI priznao da je netočno svjedočio o skandalu zataškavanja pedofila u Crkvi! Ali, tvrdi, ne njegovom krivnjom

Image
Serijski silovatelj djece /

Benedikt XVI priznao da je netočno svjedočio o skandalu zataškavanja pedofila u Crkvi! Ali, tvrdi, ne njegovom krivnjom

Premda je za eventualnu kaznenu odgovornost nastupila zastara, jer je riječ o slučaju iz 1980-ih, ako bi sud utvrdio odgovornost Benedikta XVI. i odnosno ili ostalih, to bi bio temelj za traženje odštete od Crkve, donose mediji.

Riječ je o događajima koji umirovljenog papu proganjaju već dugi niz godina, odnosno o svećeniku "Peteru H.", jednome od četvorice svećenika koje su žrtve optuživali za seksualno zlostavljanje. Petera H. je Benedikt XVI., u to doba još kao nadbiskup, kao svećenika uzeo u svoju nadbiskupiju početkom 1980-ih unatoč tome što je znao da je riječ o kažnjavanom pedofilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju RTL.hr je pisao u siječnju, povodom otkrića da je Benedikt XVI. tijekom istraživanja Odvjetničkog društva Westpfahl Spilker Wastl (WSW) o seksualnom zlostavljanju stotina dječaka i djevojčica u Nadbiskupiji München i Freising od 1945. do 2019.

Benedikt XVI. je bio ključni svjedok slučaja Petera H. koji je iz Ruhrske oblasti premješten u Bavarsku. Rekao je da je on potpuno siguran da "dotičnu osobu nije sreo niti je bio upoznat s činjenicama ili s dokumentom". Ali, ispostavilo se da je on, tada nadbiskup Ratzinger, osobno nazočio zasjedanju u nadbiskupiji 15. siječnja 1980. kada se odlučivalo o sudbini Petera H.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tad se znalo da je riječ o zlostavljaču. Nešto kasnije Peter H. je pravomoćno kazneno osuđen kao seksualni zlostavljač.

Zbog očite nedosljednosti između svjedočenja pape u miru i činjenice da je osobno bio tamo, i to kao nadbiskup, na sastanku na kojem se odlučivalo o budućnosti čovjeka koji je osuđen 1986. za zlostavljanje 11 dječaka u dobi od 11 do 16 godina na 18 mjeseci uvjetno, papa u miru Benedikt XVI. morao je "korigirati" svoju izjavu. "Korekcija" je zapravo značila priznanje da je prethodno lažno svjedočio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petera H. djelomično su njegovom seksualnom divljanju osujetili krajem 1970-ih.

Nadbiskupija kojoj je tada na vrhu bio Ratzinger, o njegovoj budućnosti je odlučivala 15. siječnja 1980. u Münchenu. 1982. službeni crkveni izvještaji o njemu su u superlativima navodili da se za njegovog službovanja u novoj župi udvostručio broj vjernika koji dolaze na svete mise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je umirovljeni papa objasnio "korekciju"? Rekao je da se na tom zasjedanju "nije odlučivalo o svećenikovom daljnjem duhovničkom djelovanju", nego samo o tome da mu se "omogući smještaj tijekom njegove terapije u Münchenu". Tadašnja psihijatrijska procjena ga je, naime, prethodno proglasila opasnim za okolinu.

Izvještaj WSW-a je, inače, papu emeritusa spominjao u kontekstu nečinjenja u slučaju čak četiri zlostavljača u vremenu njegovog vođenja Nadbiskupije München.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo