'buduća degeneracija' / Tužna realnost današnjeg doba: djeca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika

Image
Foto: Thinkstockphotos

Za sve zatvorenike u svijetu je karakteristična njihova nemogućnost slobodnog kretanja

11.10.2016.
21:09
Thinkstockphotos
VOYO logo

Zatvorenici u WABASH zatvoru maksimalne sigurnosti u Indiani, su nedavno su bili šokirani kada su naučili o jednoj grupi koja uživa manje vremena na otvorenom nego on - to su djeca, piše Businness Insider.

Globalno istraživanje provedeno o tome koliko vremena provode djeca na otvorenom je ubrzo postala kampanja pod nazivom 'Prljavština je dobra' nakon što su rezultati pokazali nedostatak igre na otvorenom među djecom u dobi od pet do dvanaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati ankete, koju je naručila britanska kompanija koja proizvodi prašak za rublje Persil, a provedena je od strane neovisne tvrtka za istraživanje tržišta, otkrila je da 1/3 britanske djece potroši 30 minuta ili manje izvan kuće svaki dan, a svako peto dijete se ne igra uopće vani za prosječnog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su ispitali 12.000 roditelja u 10 zemalja: SAD, Brazil, Velika Britanija, Turska, Portugal, Južna Afrika, Vijetnam, Kina, Indonezija i Indija.

“U prosjeku, djeca danas provode manje vremena na otvorenom od zatvorenika.” Prema inicijativi “Prljavština je dobra”, zatvorenici dobivaju najmanje dva sata vremena vani svaki dan, dok većina djece uživaju jedan sat ili manje, u prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorenici intervjuirani u kratkom filmu izražavaju važnost njihovog vremena na otvorenom.

"Mislim da je to vjerojatno najvažniji dio mog dana", kaže jedan zatvorenik. To 'čuva moju pamet, drži moje tijelo jakim', još jedan, objašnjava. Još jedan zatvorenik naziva svoje vrijeme vani 'lijepi velik vrhunac mog dana'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorenici su tada pitani kako bi se osjećali da je njihovo vrijeme vani smanjeno sa dva sata dnevno na jedan.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zatvor

(Foto: Thinkstockphotos.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi to potaknulo više ljutnje, više – to ne bi bila dobra stvar", jedan zatvorenik je primjetio. Još kaže da će to biti “mučenje”, dok stražar kaže: "Mislim da je rezanje vremena provedenog vani na 1 sat dnevno, potencijalna katastrofa".

Kad u anketar kaže zatovrenicima da djeca često provode samo jedan sat na otvorenom po danu, oni su šokirani. "To je depresivno", jedan komentira. "Penjanje na stablo, slomiti nogu; to je dio života", drugi kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučite biti dijete", još jedan zatvorenik primjećuje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo