SAD I JUŽNA KOREJA / U 10 minuta ispalili osam balističkih raketa kao odgovor na vježbu Sjeverne Koreje. Najavili 'snažniji stav'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Sjeverna Koreja ispalila je svoje rakete dan nakon što su Južna Koreja i SAD okončale zajedničke vježbe

6.6.2022.
8:04
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Južna Koreja i Sjedinjene Države ispalile su osam projektila zemlja-zemlja rano u ponedjeljak u blizini istočne obale J. Koreje nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju lansirala baraž balističkih projektila kratkog dometa, rekao je dužnosnik ministarstva obrane J. Koreje.

Akcija pokazuje "sposobnost i spremnost za izvođenje preciznog udara" protiv izvora lansiranja projektila ili centara za zapovijedanje i potporu Sjeverne Koreje, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, citirajući južnokorejsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost prošlog mjeseca, obećao je da će zauzeti tvrđi stav protiv Sjevera i dogovorio se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu u svibnju u Seulu da unaprijede zajedničke vojne vježbe i njihov kombinirani sustav odvraćanja.

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Država ispalile su osam projektila zemlja-zemlja u razdoblju od oko 10 minuta s početkom u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu kao odgovor na osam projektila koje je ispalio Sjever u nedjelju, izvijestio je Yonhap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OČEKIVAN ISHOD /

Nekoliko sati nakon Bidenova odlaska iz Azije, Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete

Image
OČEKIVAN ISHOD /

Nekoliko sati nakon Bidenova odlaska iz Azije, Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete

Dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane potvrdio je kako je ispaljeno osam vojnih taktičkih raketnih sustava (ATACMS). Sjevernokorejske balističke rakete kratkog dometa, ispaljene u nedjelju prema moru s njezine istočne obale, vjerojatno su bile najveći pojedinačni test i uslijedile su dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vježbe.

Sjeverna Koreja, koja se nekoliko tjedana bori s prvom poznatom epidemijom COVIDA-19, kritizirala je prethodne zajedničke vježbe kao primjer stalne "neprijateljske politike" Washingtona prema Pjongjangu, unatoč govorima o diplomaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja ove je godine izvela niz lansiranja projektila, od hipersoničnog oružja do probnog ispaljivanja svojih najvećih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) po prvi put u gotovo pet godina. Dužnosnici Washingtona i Seula također su nedavno upozorili kako se čini da je Sjeverna Koreja spremna za nastavak testiranja nuklearnog oružja po prvi put od 2017. godine.

Sjeverna Koreja prošlog je mjeseca ispalila tri projektila, uključujući jedan za koji se smatralo da je njezina najveća interkontinentalna balistička raketa, nakon što je Biden završio putovanje po Aziji gdje je pristao na nove mjere za odvraćanje te nuklearno naoružane države. Kombinirane snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država također su ispalile projektile kao odgovor i na te testove, za koje dva saveznika kažu da predstavljaju kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo