Kraj ere, početak nove / 'U 31 godinu politike uspjela je sve!', M. Rakić objasnila kako je A. Merkel postigla sve svoje ciljeve, do posljednjeg

Do sada je vrijedilo 'ono što je dobro za Njemačku, dobro je i za EU'. Ulazimo li u eru u kojoj će biti 'ono što je dobro za EU, dobro je i za Njemačku'? I gdje je tu Balkan?

5.12.2021.
19:55
VOYO logo

Mnogo se ima za reći o naslijeđu Angele Merkel, žene koja je obilježila cijelu jednu političku eru i Njemačke i EU-a i svijeta kao kancelarka svoje zemlje.

O njenom liku i djelu Amela Čilić razgovarala je s dugogodišnjom vanjskopolitičkom novinarkom Mirjanom Rakić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Olaf Scholz dostojno zamijeniti Angelu Merkel?

Mislim da je u ovom trenutku njemu puno lakše nego što je bilo Angeli Merkel nakon oca nacije Helmuta Kohla. Ona je tada bila ministrica ekologije, prije toga ministrica mladih, a Scholz je bio ministar financija. Prema tome, uz Angelu Merkel on je ipak stekao veliko iskustvo i tu mislim da će on nastaviti njezinim putem, a to je stabilnost, i na razini Njemačke i na razini Europske unije, odnosno Europe, svijeta. Što se tiče same Njemačke, to je gospodarstvo na prvom mjestu. Dosta se govori da će on onu frazu koju je Merkel  znala reći "ono što je dobro za Njemačku, dobro je i za Europu", da će pokušati ublažiti u "ono što je dobro za Europsku uniju, dobro je i za Njemačku". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se nešto promijeniti dolaskom Olafa Scholza, bi li mogao netko na europskom planu zamijeniti Merkel?

U ovom trenutku to je teško predviđati. Kad je Merkel tek došla na mjesto kancelarke, teško da je itko mogao ovakvu budućnost kakvu je ona sama stvorila i utjecaj koji je napravila unutar EU-a. Trenutno se spominju dva imena, uz Scholza, kao njezini nasljednici, a to su Emmanuel Macron i Mario Draghi. Macron ima velike šanse, jer iduće godine, sa siječnjem, Francuska predsjeda EU-om. Ali, on ima izbore i ima jednu prilično neugodnu desnicu u Francuskoj, a mirni Mario Draghi, za njega ćemo vidjeti kako će funkcionirati. U Europskoj banci bio je odličan, sad ćemo vidjeti kako će reagirati na širem planu. Unutar koalicije u Njemačkoj moglo bi do nekih trvenja možda doći oko pitanja vanjske politike, stava prema nekim zemljama. Tu je Merkel pokušala održati balans, da se nikoga izravno ne napada i da svi budu zadovoljni unutar kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je zamijeni Macron, bi li to donijelo promjenu na europsku politiku proširenja? Znamo da on nije baš bio sklon...

Nije bio samo Macron, mislim da dosta njih drži figu u džepu, da će proširenje ići kroz sito i rešeto, da nitko od njih nije baš tako otvorenog srca prema proširenju. Svi su deklarativno "za", ali... A to su onda uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Merkel sve to uspjela? Dovesti sve za isti stol, naći kompromise s Trumpom, Erdoganom, Putinom? Sama je rekla da nema baš najbolje predispozicije za takav uspjeh; žena je, znanstvenica, nije političarka, potječe iz DDR-a...

To joj nisu minusi. Ona je gradila svoj uspjeh kroz iskustvo. Ona pamti, ima fokusirane ciljeve i želi ih postići. I ona je u pravilu postigla sve svoje ciljeve, bilo kompromisom, bilo izravno. Ne zaboravimo da je nakon Schrödera, kad je postala kancelarka, naslijedila ogroman deficit i pet milijuna nezaposlenih. Danas se Nijemci ne boje nezaposlenosti, a da ne kažem koliki je suficit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bez ikakve mrlje u karijeri...

Apsolutno! Danas kad gledate razne skandale, ona odlazi bez ijednog skandala, a u politici je 31 godinu. Pa, ona je makla svog prethodnika na skandalu oko tajnih donatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je njoj bilo teško u tom muškom društvu?

Kad je netko fokusiran na svoj cilj... Ja mislim da ona nije niti gledala je li to teško ili nije teško. Ja to želim, ja ću to uspjeti. Ona se u samom startu riješila velikih igrača na njemačkom planu koji su bili uz Kohla. Malo pomalo i ona je uspjela u svakom svom naumu, pa čak i po pitanju izbjetglica gdje su svi zapravo ostali u šoku. Ona je na kraju priznala da je to možda bila odluka koja je donesena prenaglo i bez konzultacija, ali Njemačkoj i dalje treba oko 400.000 radnika godišnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo