vrlo zarazna bolest / U Africi službeno iskorijenjena dječja paraliza: Prisutan je samo u još jednoj regiji u svijetu

Image
Foto: Shutterstock

Globalno su slučajevi divljeg poliovirusa opali s otprilike 350.000 slučajeva u 1988. na 33 potvrđena slučaja u 2018.

25.8.2020.
20:57
Shutterstock
VOYO logo

Dok svijet nestrpljivo iščekuje cjepivo protiv koronavirusa, u Africi je iskorijenjen poliovirus koji uzrokuje dječju paralizu pa je sada taj virus prisutan samo u još jednoj regiji u svijetu. 

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi feko-oralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina i može uzrokovati paralizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) potvrđuje da je afrička regija suzbila prijenos autohtonog divljeg poliovirusa", rekla je predsjednica neovisnog tijela Rose Leke. Ona je to nazvala "povijesnim javnozdravstvenim postignućem".

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 posto od uvođenja cjepiva 1988. godine, ali je u Nigeriji, Srednjoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Kamerunu donedavno još bilo slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari, čija se zemlja posljednja u Africi oslobodila divljeg poliovirusa, upozorio je da Afrika mora "izbjeći povratak te bolesti".

"Moramo nastaviti cijepiti našu djecu jer cjepiva spašavaju život", dodao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S afričkom regijom je pet od ukupno šest regija WHO-a, koje predstavljaju preko 90 posto svjetske populacije, sada slobodno od divljeg poliovirusa. 

Virus je još endemičan samo u Afganistanu i Pakistanu, gdje se zdravstveni timovi koji provode imunizaciju redovito napadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalno su slučajevi divljeg poliovirusa opali s otprilike 350.000 slučajeva u 1988. na 33 potvrđena slučaja u 2018., pokazuju podaci WHO-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo