nadmoćna pobjeda / U Albaniji potvrđena pobjeda socijalista Edija Rame na izborima

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Slikar koji je završio u politici, raspolaže, čini se, apsolutnom većinom od 74 od 140 mjesta u parlamentu.

27.6.2017.
15:06
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Nadmoćna pobjeda socijalističkog premijera Edija Rame nad desnicom na parlamentarnim izborima u Albaniji potvrđena je u utorak, dva dana nakon izbora, pokazuju gotovo konačni rezultati.

Edi Rama, na vlasti od 2013., želi uvjeriti Europsku uniju da u njegovu drugom mandatu otvori pristupne pregovore s njegovom zemljom koja je kandidaturu za članstvo podnijela 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu glasila, Rama (52), slikar koji je završio u politici, raspolaže, čini se, apsolutnom većinom od 74 od 140 mjesta u parlamentu, što socijalistima omogućuje da sami vladaju.

Nakon prebrojavanja 96 posto listića, socijalisti dobivaju 49 posto glasova, a njihov glavni politički suparnik, Demokratska stranka (desni centar) manje od 30 posto. Socijalistički pokret za integraciju osvaja oko 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odaziv je bio manji od 50 posto, među najslabijima od pada komunizma u toj zemlji početkom 90-ih.

Izbori su protekli bez većeg izgreda, a u Tirani se nadaju da je to dobrodošao pomak koji će potaknuti Bruxelles da počne pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanija, među najsiromašnijim europskim zemljama, i dalje se bori sa siromaštvom. Prosječna plaća ondje je 340 eura. Nezaposlenost, a nezaposlena je svaka treća mlada osoba, potiče masovno iseljavanje: 2,9 milijuna Albanaca je ostalo u zemlji, a 1,2 milijuna je u iseljeništvu, što je svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo