simbol otpora / U Auschwitzu pronađeno remek djelo: minijaturna drvena klompica koju je izradila logorašica

Image

Klompica je duga tek sedam milimetara i visi na malom lančiću, što upućuje na to da ju je zatvorenica koristila kao nakit

21.10.2016.
11:19
VOYO logo

Mala drvena klompa, koja je nekoć pripadala ženi deportiranoj u nacistički logor Auschwitz, pronađena je nakon više od 70 godina, objavila je lokalna zaklada.

Manji od šibice, privjesak "je pravo malo remek-djelo iz Auschwitza", rekla je Agnieszka Molenda, voditeljica zaklade Auschwitz-Birkenau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klompica je duga tek sedam milimetara i visi na malom lančiću, što upućuje na to da ju je zatvorenica koristila kao nakit.

Zatvorenicima u logoru smrti bilo je zabranjeno izrađivati ili nositi takve predmete, pa Molenda kaže da je privjesak vjerojatno bio simbol otpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađen je ranije ovoga mjeseca prilikom radova na tavanu zgrade u Budy-Boru, dijelu glavnog logora koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tijekom II. svjetskog rata.

U toj se zgradi dogodio krvavi masakr u listopadu 1942. kada su čuvari nasmrt pretukli 90 židovskih zatvorenica iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privjesak je vjerojatno bio skriven između cigli u zidu tavana gdje su zatvorenici spavali i moguće da je pripadao nekoj od žrtava masakra", rekla je Molenda.

Njezina zaklada, koju su 2013. osnovali privatni kolekcionari i ljubitelji lokalne povijesti, skuplja predmete povezane s Auschwitzom i obližnjim kampovima koji se prostiru na oko 40 četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo