prijeti mu izručenje SAD-u / U Australiji uhićen američki 'Top Gun'. FBI ga je tražio jer je radio za kineske vlasti?

Image
Foto: Shutterstock

Uhićenje je uslijedilo istog tjedna kada je Britanija upozorila desetke bivših vojnih pilota da prestanu raditi u Kini

26.10.2022.
23:15
Shutterstock
VOYO logo

Bivši američki vojni pilot i instruktor letenja koji je radio u Kini uhićen je u Australiji i uskoro bi mogao biti izručen SAD-u, pokazuju dokumenti australskog suda i podaci tvrtke.

Australska savezna policija uhitila je Daniela Edmunda Duggana (54) u petak u ruralnom gradu Orangeu u Novom Južnom Walesu, a on se isti dan pojavio pred sudom, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz zrakoplovstva rekao je da je FBI tražio Duggana zbog njegova rada u Kini. Njegov odvjetnik, Dennis Miralis, rekao je da trenutno ne može komentirati slučaj. Dugganu je odbijena jamčevina i odveden je u obližnji zatvor Bathurst, potvrdila su dva izvora za spomenuti portal.

Uhićenje je uslijedilo istog tjedna kada je Britanija upozorila desetke bivših vojnih pilota da prestanu raditi u Kini ili će se suočiti s kaznenim progonom zbog nacionalne sigurnosti prema novim zakonima. Australija također istražuje slučajeve bivših vojnih pilota koji su bili pozvani da rade u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duggan je bivši američki državljanin i australska savezna policija je postupala po američkom zahtjevu za njegovim uhićenjem prije mogućeg formalnog postupka izručenja, rekao je jedan od policijskih izvora za CNN.

Dugganovo će se pred sudom u Sydneyu pojaviti u studenom kako bi se razmotrio zahtjev za puštanje uz jamčevinu. Pojedinosti američkog uhidbenog naloga i optužbi s kojima se suočava su zapečaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna je osoba uhićena 21. listopada 2022. u skladu sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država za njezinim privremenim uhićenjem", rekao je glasnogovornik Odjela državnog tužitelja u pisanoj izjavi. "Budući da je stvar pred sudom, ne bi bilo primjereno dalje komentirati."

Image
u sibirskom gradu Irkutsku /

VIDEO Još jedan ruski ratni zrakoplov se srušio na stambenu zgradu. Poginuli piloti

Image
u sibirskom gradu Irkutsku /

VIDEO Još jedan ruski ratni zrakoplov se srušio na stambenu zgradu. Poginuli piloti

Duggan se preselio u Australiju nakon desetljeća u američkoj vojsci i pokrenuo tvrtku pod nazivom Top Gun Tasmania, zapošljavajući bivše američke i britanske vojne pilote da turistima nude vožnju u borbenim zrakoplovima, pokazuju podaci tvrtke i potvrđeni izvori iz zrakoplovstva. Također je upravljao bivšim vojnim zrakoplovima na australskim aeromitingima, rekla su tri pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Web stranica Top Gun Tasmanije kaže da je Duggan upravljao letjelicama Harrier u američkim marincima i da je bio instruktor borbe u zraku. Preselio se u Peking 2014. i ubrzo nakon toga prodao Top Gun Tasmania, pokazuju dokumenti u Australiji za tvrtku.

Dugganov profil na LinkedInu navodi da radi u Qingdaou u Kini od 2017. kao generalni direktor tvrtke AVIBIZ Limited, opisane kao "sveobuhvatne zrakoplovne konzultantske tvrtke s fokusom na brzo rastuću i dinamičnu kinesku zrakoplovnu industriju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti hongkonške tvrtke pokazuju da je AVIBIZ Limited ondje registrirao vlasnik australske putovnice Daniel Edmund Duggan 2017. i raspušten 2020.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo